SERDA domaćin sastanka, kojim je ozvaničen projekt sa misijom unapređenja proizvodnje i potrošnje zelenog tekstila i odjeće u Dunavskoj regiji

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA bila je  25. i 26. marta 2024.godine u Sarajevu domaćin dvodnevnog partnerskog sastanka projekta ”GreenTex - Poboljšanje dunavske zelene proizvodnje i potrošnje tekstila i odjeće”.

10

Projekat Green-Tex implementira se u okviru EU INTERREG programa za Dunavsku regiju na čelu sa  SERDA-om kao vodećim  partnerom i 10 partnera iz 7 zemalja Podunavlja  (Slovenije, Slovačke, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Srbije i Crne Gore).

Sastanak u Sarajevu ozvaničio je početak implementacije ovog transnacionalnog projekta, a ujedno je prezentirana SERDA kao lider partner iz Bosne i Hercegovine. Ovo je prvi put da je kroz EU INTERREG programe partnerima iz BiH omogućeno da predvode neki transnacionalni projekat i tu priliku u okviru Programa za Dunavsku regiju su iskoristile dvije organizacije iz naše zemlje, od kojih je jedna Sarajevska regionalna razvojna agencije SERDA.

Na sastanku su predstavljene planirane aktivnosti projekta te je održana radionica “Reafirmacija principa cirkularne ekonomije u tekstilnom sektoru”. Prisutnima su se osim projektnog tima SERDA-e obratili predstavnica Zajedničkog sekretarijata EU INTERREG programa za Dunavsku regiju Katalin Kovács-Kasza i predstavnica Direkcije za Europske integracije BiH Lejla Šadinlija. Značajnu ulogu u ovom projektu će imati i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, u svojstvu pridruženog projektnog partnera.

Green-Tex projekat ima za cilj jačanje transnacionalne saradnje i inovacija u Dunavskoj regiji za održivi tekstilni sektor, koji će biti otporniji i konkurentniji u prilagođavanju globalnim promjenama od tradicionalne ka regenerativnijoj kružnoj ekonomiji zasnovanoj na praksi zelenog tekstila. Provedene projektne aktivnosti trebaju rezultirati povećanjem institucionalnih kapaciteta u smislu primjena principa cirkularne ekonomije u tekstilnom sektoru sa specifičnim znanjem i kapacitetom u sljedećim poljima: prikupljanje tekstilnog otpada u raznim vrstama okruženja (gradska, urbana i prigradska područja),primjena prirodnih vlakana lokalnog porijekla (tj. vuna) u inovativnoj proizvodnji tekstila, te zeleni modni dizajn (ponovna upotreba, dizajn bez otpada).

Ukupni budžet projekta GreenTex je 1.790.300,00 EUR, a period implementacije je 30 mjeseci.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here