UniCredit podržava Sat za planetu Zemlju 17. godinu zaredom

U znak podrške Satu za planetu Zemlju, rasvjeta će biti ugašena u 33 zgrade širom UniCredit Grupe

17

U subotu, 23. marta u 20.30 časova, UniCredit će ugasiti svjetla na šezdeset minuta u 33 zgrade u deset zemalja Grupe te na taj način obilježiti Sat za planetu Zemlju, sedamnaestu godinu zaredom. UniCredit u Bosni i Hercegovini će se pridružit akciji gašenjem svjetla unutar i na Upravnim zgradama u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci.

Od svog početka 2007. godine, Sat za planetu Zemlju poznat je po simboličnom trenutku “gašenja svjetla”, inicijative pokrenute od strane Svjetskog fonda za prirodu (WWF), pri čemu pojedinci iz cijelog svijeta gase rasvjetu kako bi iskazali simboličnu podršku te podigli svijest o okolišnim problemima koji utječu na planet.

Prošle godine, više od 410.000 sati je posvećeno našoj planeti u okviru ove akcije, a podrška je stigla iz 190 zemalja i regija.

Ove godine, Sat za planetu Zemlju nastavlja proširivati svoj fokus dalje od gašenja svjetala…

Pozivom “Isključi. Posveti sat za Zemlju“, WWF će iskoristiti Sat za planetu Zemlju kako bi istaknuo gubitak prirodnih resursa i klimatsku krizu, potičući akciju i zagovarajući hitne promjene.

Fiona Melrose, direktorica za strategiju Grupe i ESG u UniCreditu, izjavila je: “Sudjelujemo u Satu za planetu Zemlju svake godine jer znamo da organizacije poput naše moraju biti primjer u poduzimanju zajedničkih akcija protiv klimatskih promjena i gubitka prirodnog okoliša. Naša predanost našim zajednicama, našim ljudima i našem planetu daleko nadmašuje jednostavno ispunjavanje obrasca – ESG načela predstavljaju jedan od pet strateških imperativa naše dugoročne strategije UniCredit Unlocked i ugrađujemo ih u sve što radimo. U tu svrhu, nedavno smo objavili naš prvi plan prijelaza na Net Zero, koji istražuje kako integrirati takva razmatranja u sve naše osnovne poslovne aktivnosti, uključujući upravljanje našim vlastitim ekološkim otiskom.”

Širom zemalja u kojima djeluje, UniCredit se odlučno trudi smanjiti svoj direktan i indirektan utjecaj na okoliš te aktivno sudjelovati u zelenoj tranziciji Europe.

Pridruživši se Net Zero Banking Alliance-u (Alijansi banaka za neto nulte emisije) u 2021. godini, banka je postavila ciljeve neto nultih emisija za 2030. godinu za vlastite emisije i za 2050. godinu za portfelj finansiranih emisija.

Od tada, dodatno je postavila ciljeve za 2030. godinu kako bi smanjila finansirane emisije u tri najugroženija sektora u svom portfelju kredita: nafta i plin, proizvodnja energije i automobilska industrija – dodavši ciljeve za sektor čelika u prvom mjesecu ove godine.

Osim toga, UniCredit radi na smanjenju svog ekološkog otiska dobijanjem električne energije iz obnovljivih izvora, poboljšanjem energetske učinkovitosti svojih objekata i podatkovnih centara, podržavajući svoje zaposlenike održivim rješenjima mobilnosti i nabavkom od ekološki prihvatljivih dobavljača.

U isto vrijeme, banka je smanjila vlastite emisije stakleničkih plinova (opseg 1 i 2, na tržištu temeljene) za 28 posto u odnosu na 2021. godinu.

Između ostalog, a kako bi odlučno pokazala kako su ESG vrijednosti ukorijenjene u cijeloj banci, UniCredit se pridružio Finance for Biodiversity Pledge (Obveza finansiranja za biološku raznolikost), kao prva banka iz Italije na COP15.

Naše aktivno učešće u Satu za planetu Zemlju predstavlja još jedan korak prema ostvarivanju naše vizije o održivoj budućnosti. Kroz različite inicijative u kojima učestvujemo i koje pokrećemo, ujedno podstičemo naše zaposlenike da razmišljaju o okolišu te da malim promjenama navika zajedno doprinosimo ljepšoj i čistijoj sredini u kojoj živimo. Naša inicijativa za smanjenje emisija stakleničkih plinova i podrška zaštiti prirode nije samo moralna obveza, već i strateška investicija u budućnost našeg društva, zajednice i planeta. Kroz integriran pristup, transparentnost i odgovornost, UniCredit će i dalje postavljati standarde u održivom bankarstvu, ostvarujući pozitivan utjecaj na društvo i okoliš.” – izjavili su iz UniCredit banaka u Bosni i Hercegovini.

Integrirana izvješća UniCredita za 2023. godinu detaljno opisuju kako UniCredit namjerava stvarati održivu vrijednost tokom vremena pod zajedničkim ciljem Osnaživanja razvoja zajednica, kao i kako prati utjecaj svoje aktivnosti na prirodni kapital.

Više detalja možete pronaći na posvećenoj mikrostranici ovdje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here