Međunarodno partnerstvo ASA Instituta koje jača istraživačke i inovacijske kapacitete u BiH

Partnerstvo između organizacija poput EIT Health-a i ASA Instituta imaju za cilj unaprijeđenje inovacija u zdravstvu i zdravstvenih usluga u regiji, kao i unapređenje zdravstvenog poduzetništva te međunarodnu saradnju.

38

ASA Institut, glavna istraživačka i razvojna ustanova ASA Bolnice, prva je Institucija iz Bosne i Hercegovine koja je potpisala strateško partnerstvo sa Evropskim Institutom za Inovacije i Tehnologiju za Zdravstvo (engl. EIT Health), vodećim evropskim konzorcijem koji potiče inovacije u zdravstvu. Osnova ove saradnje je usvajanje načela “Trostrukog trokuta znanja” koncepta koji integrira stručnost iz poslovnog sektora, istraživača i obrazovnih institucija čime se stvara povoljno okruženje za inovacije i dalji razvoj segmenta zdravstva i medicine.

“Vrlo smo sretni zbog ostvarivanja partnerstva s EIT Health-om na osnovu čega ćemo aktivno raditi na unaprijeđenju inovacija u zdravstvu i poboljšanju pružanja zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini. Institucionalne saradnje uključivat će razmjenu znanja, dijeljenje resursa, mogućnostima finansiranja i transfer tehnologije, zajedničke istraživačke projekte i implementaciju inovativnih riješenja prilagođenih lokalnim potrebama. Ovo partnerstvo još jedna je potvrda naše predanosti misiji ASA Instituta, koji ima za cilj pobaljšati zdravlje zajednice postavljanjem standarda izvrsnosti u biomedicinskom obrazovanju, istraživanju i zdravstvenoj zaštiti,” – istakla je Daria Ler, direktorica ASA Institutia, te dodala kako je ovo samo početak aktivnosti koje ASA Institu planira raditi sa međunarodnim partnerima i etabliranim institucijama širom Evrope.

Voditelj InnoStars ekosistema u EIT Health- u, Zsolt Bubori istaknuo je potencijal ove saradnje i naglasio:

“Naše partnerstvo s ASA Bolnicom primjer je naše predanosti poticanju inovacija i rješavanju izazova u zdravstvu. Zajedno, cilj nam je stvoriti trajan učinak, olakšati pristup stručnosti i teehnologijama, čime će se poboljšati zdravstvena infrastruktura, briga o pacijentima I medicinsko obrazovanje u Bosni i Hercegovini.”

Osnovan 2015., EIT Health vodeći je centar u unapređenju poduzetništva, inovacija i obrazovanja u području zdravlja, zdravog života i aktivnog starenja. Putem svoje inicijative InnoStars, koja se sastoji od 24 posvećena partnera, EIT Health je ključan u premošćivanju jaza u inovacijama između razvijenih zemalja i manje razvijenih regija.

Partnerstvo između organizacija poput EIT Health-a i ASA Instituta imaju za cilj unaprijeđenje inovacija u zdravstvu i zdravstvenih usluga u regiji, kao i unapređenje zdravstvenog poduzetništva te međunarodnu saradnju. Ovaj vid partnerstva olakšat će razvoj  i provedbu naprednih istraživačkih projekata omogućujući razvoj novih tehnologija, terapija i usluga usmjerenih na poboljšanje kvalitetne zdravstvene zaštite.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here