USB-C punjač postaje standard u Evropskoj uniji

USB-C postaje standard u Evropskoj uniji i svi će mu se morati prilagoditi, podsjetila je Evropska komisija.

25

“Čekanje je gotovo. Od 2024. godine USB-C će biti standard za sve elektroničke uređaje u EU. Od 2024. godine više nećemo slušati: ‘Oprosti, nemam taj kabal’”, piše Evropska komisija, dodajući da se učinci već vide.

Ova odluka donesena je prije nekoliko godina, ali su proizvođači dobili vremena za prilagodbu. Vijeće EU dalo je konačno odobrenje za obavezno uvođenje jedinstvenog punjača za mobitele i ostale elektroničke uređaje još ranije.

“Više neće biti potrebno kupovati punjač svaki put kada kupite novi mobilni telefon ili sličan uređaj. Punjač koji je kompatibilan s više uređaja uštedjet će novac i vrijeme te doprinijeti smanjenju elektroničkog otpada”, izjavio je prošle godine Jozef Sikela, češki ministar industrije i trgovine.

Novo pravilo ne stupa na snagu odmah 1. januara, jer proizvođači i prodavači imaju još vremena za prilagodbu.

“Do kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u EU morat će biti opremljeni USB-C priključkom za punjenje. Od proljeća 2026. obveza će se proširiti i na prijenosna računala”, objavio je Evropski parlament u oktobru.

USB-C punjači su najčešći i najstandardniji način punjenja i spajanja mobitela i druge elektroničke opreme. Popularni iPhone imao je drugačiju vrstu punjača, ali su već ove godine u EU počeli prodavati mobitele s USB-C punjačem i tako se prilagodili novim standardima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here