Sparkasse Banka na novogodišnjoj svečanosti odala priznanja partnerima za doprinos održivom razvoju ekonomije i društvu BiH

47

Kako je naglasio predsjednik Uprave Sparkasse banke dr. sci. Amir Softić, ova banka je isticanjem dobrih inicijativa željela podijeliti svoje viđenje šta je za razvoj bh, ekonomije i društva važno, i na čemu sa svojim partnerma kontinuriano radi:

  • ciljano jačanje industrija vitalnih za kreiranje novih radnih mjesta i nove vrijednosti
  • zdravlje i održivost planete koju ostavljamo budućim generacijama, i konačno
  • razvoj mladog poduzetništva, obrazovanja i kulture koji doprinose boljem kvalitetu života ljudi.

Ovaj poslovni model Sparkasse banke je u svom obraćanju podržala Ambasadorica Austrije u BiH, NJ.E. dr. sci. Urlike Hartmann, a član Uprave austrijske matične grupacije Staiermerkische Sparkasse dr. sci. Georg Bucher potvrdio je opredjeljenje grupacije da ostane dugoročan investitor i partner ekonomiji u BiH.

Na događaju su promovirane i uspješne priče mladih poduzetnika, te su se predstavili startupi koje je ova banka pratila na razvojnom putu do održivih biznisa Jo Wood Banja Luka i Motus Health.

Sparkasse banka je na događaju zahvalila partnerima UNDP, Finance in Motion i EFSE, USAID Turizam, EBRD, Austria Advantage Sarajevo te VIG grupaciji – Vienna i Vienner osiguranje sa kojima sarađuje na inovativnim uslužnim konceptima, kao i dugoročnim inicijativama podrške SME sektoru, industrijama poljoprivreda i turizam, te zelenoj transformaciji privrednika.

Posebna “Sparkasse priznanja za dobre priče” banka je uručila onim partnerima koji u podršci zajednici izlaze iz okvira svog poslovanja, prave posebne uspjehe ili su humanost učinili svojom misijom:

  • Visoka škola za turizam i menadžment Konjic – dekanesi prof. dr. Marijani Semić Šećibović “PRIZNANJE ZA DOPRINOS INKLUZIVNOM OBRAZOVANJU” i program besplatnog školovanja za obespravljene žene kroz koji je na desetine žena dobilo priliku da stekne akademsko zvanje.
  • Udruženje Superar u BiH – PRIZNANJE ZA DOPRINOS UMJETNOSTI I SOCIJALNOJ INKLUZIJI” koji kroz program besplatnog muzičkog obrazovanja u školama i inkluzivni koncept trenutno obrazuje 450 djece širom BiH.
  • Startap studio Fondacije Mozaik – “PRIZNANJE ZA RAZVOJ MALOG PODUZETNIŠTVA “ za programe mentoringa i podrške startupima iz kojih su tokom proteklih godina proistekle stotine uspješnih poduzetničkih priča i novih radnih mjesta u BiH.
  • Profesorima sa 6 javnih Ekonomskih fakulteta Univerziteta iz cijele BiH koji su partneri Sparkase Banke u projektu Nagrada “Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva “ – PRIZNANJE ZA DOPRINOS KREIRANJU NOVIH NAUČNIH ISTRAŽIVAČKIH RJEŠENJA ZA BOLJITAK EKONOMIJE BIH”, za   dr. Željka Šaina sa Ekonomskog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Prof. dr. Dijani Vuković sa Ekonomskog Fakulteta Bihać, Prof. dr. Dejanu Mikereviću sa Ekonomskog Fakulteta Univerziteta Banja Luka,  Prof. dr. Dženanu Kuloviću  sa Ekonomskog Fakulteta u Zenici, Prof. Dr. Igoru Živko sa Ekonomskog Fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Prof. dr. Meldini Kokorović Jukan sa Ekonomskog Fakulteta Univerziteta u Tuzli.
  • Udruženju Srce za Djecu oboljelu od raka – “PRIZNANJE ZA HUMANOST I PODRŠKU RANJIVIM SKUPINAMA za dugogodišnji humanitarni rad i uspostavljanje koncepta i osnivanje roditeljskih kuća za djecu oboljelu od raka u BiH.
  • Ronilački klub Bosna – “PRIZNANJE ZA DOPRINOS OČUVANJU OKOLIŠA BIH” za dugogodišnji volonterski rad na čišćenju bh. rijeka i jezera.
  • Austrijski kulturni forum – “PRIZNANJE ZA DOPRINOS RAZVOJU KULTURE U BIH”
    za niz inicijativa koje provode, a posebno priznanje na velikom regionalnom projektu “IMAGINE DIGNITY ARTS & IDEAS” koji kroz izložbe i događaje u nizu gradova u regiji spaja arhitekturu, umjetnost i nove, održive ekonomske koncepte poput cirkularne ekonomije.
  • Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi i URBAN THINK TANK _NEXT arhitektonski ured CIRIH“PRIZNANJE ZA PROMOCIJU NOVIH, ODRŽIVIH URBANISTIČKIH KONCEPATA ZA BOLJI KVALITET ŽIVLJENJA U GRADOVIMA U BIH” Osim što radi na ideji kulturnog distrikta u spoju tri muzeja na Marijin dvoru u Sarajevu, ovaj tim će biti kreator Olimpijade arhitekture 2024 koja će, kroz niz projekata, oživjeti olimpijsku baštinu BiH.
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here