Budžetska izdvajanja za istraživanje i razvoj u prošloj godini 60,4 miliona

U Bosni i Hercegovini budžetska izdvajanja za istraživanje i razvoj (IR) u 2022. godini iznosila su 60.441.574 KM.

37

Najviše budžetskih sredstava prema društvenoekonomskim ciljevima utrošeno je u opće unapređenje znanja (44,1 posto).

Prema oblasti istraživanja, najviše sredstava utrošeno je na društvene nauke (32,3 posto) i multidisciplinarne nauke (19,3 posto).

“Planirana budžetska sredstva za istraživanje i razvoj u 2023. godini, iznose 67.465.700 KM. Prema društvenoekonomskim ciljevima, većina sredstava planirana je za opće unapređenje znanja (46,2 posto)”, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Navedeni podaci su rezultat statističke obrade godišnjeg izvještaja „Budžetska izdvajanja za istraživanje i razvoj, 2022-2023”.

Za razliku od statističkog istraživanja gdje su izvještajne jedinice institucije koje provode aktivnosti istraživanja i
razvoja, ovo istraživanje se odnosi na institucije koje finansiraju aktivnosti istraživanja i razvoja.

Tim istraživanjem prikupljaju se podaci o izdvajanjima za istraživanje i razvoj iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine, budžeta entitetskih institucija i Brčko distrikta BiH prema društveno-ekonomskim ciljevima, oblastima istraživanja i sektoru.

Cilj istraživanja je praćenje istraživačko-razvojne politike države putem njenog finansiranja istraživačko-razvojnih aktivnosti.

Izvještajne jedinice (finansijeri istraživanja i razvoja) prikazuju realizovana budžetska sredstva (ukoliko postoje,
nakon rebalansa budžeta) za istraživanje i razvoj i planirana budžetska sredstva za istraživanje i razvoj (ukoliko postoje, prije rebalansa).

Metodologija za provođenje istraživanja je usklađena sa međunarodnim standardima koje je postavila i objavila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here