Plan službenih kontrola farmi/imanja goveda, ovaca, koza i dr. u FBiH za 2024. godinu

Plan će se provoditi u periodu januar – decembar 2024. godine, prema razrađenoj mjesečnoj dinamici po kantonima i gradovima.

38

U skladu s članom 28. Zakona o inspekcijama FBiH („Službene novine FBiH“, broj: 73/14 i 19/17 – odluka US) i Planom rada FUZIP za 2024. godinu, Federalna uprava za inspekcijske poslove donijela je operativni Plan službenih kontrola farmi/imanja goveda, ovaca, koza i dr. u FBiH za 2024. godinu, s ciljem osiguravanja nepristrasnosti, kvalitetnog provođenja i dosljednosti službenih kontrola koje se provode radi verifikacije postupanja u skladu s odredbama propisa o hrani, propisa o hrani za životinje, propisa o zdravlju i dobrobiti životinja i drugih propisa utvrđenih međunarodnim ugovorima koje je ratifikovala Bosna i Hercegovina.

Plan je izrađen na osnovu metodologije propisane Uputstvom o metodologiji određivanja minimalne učestalost službenih veterinarskih kontrola na farmama goveda, ovaca i koza, a za njegovo provođenje su nadležne veterinarske inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove, te kantonalnih uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog, Posavskog, Tuzlanskog, Bosansko-podrinjskog, Zapadno-hercegovačkog, Kantona Sarajevo i Kantona 10, kao i veterinarske inspekcije pri ministarstvima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjebosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Za izradu Plana su korišteni službeni podaci o farmama iz Državne baze podataka pri Uredu za veterinarstvo BiH, a za odabir farmi koje će biti predmetom kontrole će se dodatno koristiti i podaci s kojima raspolažu nadležna tijela, a koji se odnose na realizaciju godišnje naredbe, pojavu bolesti, poticaje, držanje drugih vrsta životinja, uklanjane nusproizvoda, veterinarsku zaštitu okoliša, itd.

Kantonalna tijela koja provode plan dužna su Federalnom veterinarskom inspektoratu dostavljati kvartalni izvještaj o obavljenim kontrolama, a Federalna uprava za inspekcijske poslove će sve izvještaje objediniti i dostaviti Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Uredu za veterinarstvo BiH i Agenciji za sigurnost hrane BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here