Indikator.ba uručio priznanja za najbolje poteze u turizmu

Priznanje su uručena predstavnicima kompanije Robot, načelniku Mladenu Mišuriću Ramljaku i Općini Kiseljak, Narodnom pozorištu Sarajevo i Općini Čelić

37

Poslovni portal Indikator.ba uručio je danas priznanja za najbolje poteze u turizmu u sezoni Ljeto 2023. na svečanosti koja je održana u Gradskoj vijećnici u Kiseljaku.

Priznanje su uručena predstavnicima kompanije Robot General Trading Co,  načelniku Mladenu Mišuriću Ramljaku i Općini Kiseljak za investiciju u Banju Kiseljak i revitalizaciju turističkog kompleksa, Narodnog pozorišta Sarajevo za održavanje inventivnog otvorenog specijalnog programa “Kultura na ulice 2023!” i Općini Čelić za stavljanje Humačkog jezera u funkciju turizma, sporta i rekreacije.

Na početku svečenosti načelnik Mišurić Ramljak je iskazao zadovljstvo što je uručenje priznanja održava u Gradskoj vijećnici čije je uređenje pri kraju.

“Kiseljak je prepoznatljiv po mineralnoj vodi  sa svojim ljekovitim svojstvima, pogači i punionici mineralne vode koja je prošle godine obilježila 130 godina industrijske eksploatacije. I ono što ne možemo zanemirati to su dobri i vrijedni Kiseljačani . Vratićemo još taj prepoznatljivi dio – banjsko lječilište. To će uistinu biti iskorak naprijed kad je u pitanju banjsko liječenje i posjeta gradu”, kazao je Mišurić Ramljak.

U ime partnera projekta Privredne/Gospodarske komore FBiH Almin Mališević, direktor Sektora za privredu, čestitao je portalu Indikator.ba na organiziranju manifesticije.

“Indikator. ba dugi niz godina relizira projekat koji zaista bira najuspješnije u svojim granama. Nama je  čast da to zajednički radimo svih ovih godina i vjerujemo  da će se taj kontinuuitet nastaviti”, istakao je Mališević.

Borivoje Simić, urednik protala Indikator.ba podsjetio je da je projekt Izbor najboljih poteza u turizmu počeo u Kiseljaku prije pet godina.

“U Kiseljaku smo bili 2018. godine kada smo prvi put uručili plakete za najbolje  poteze u turizmu. Bilo je to u hotelu Bank, koji je bio jedan od dobitnika priznanja.  Nakon pet godina ponovo smo tu, jer je Kiseljak svojim potezima ponovo privukao pažnju našeg analitičkog tima”, kazao je Simić.

Vođa projekta Hajdar Arifagić rekao je da se svečanost organizuje s razlogom jer je u ovom gradu započela najveća investicija u oblasti turizma u Bosni i Hercegovini u ovoj godini.

“U Kiseljaku smo zato što se konačno kompletira banjska ponuda Bosne i Hercegovine. Sasvim je sigurno da će banje u budućnosti  biti naše zimsko more. Prevelika ulaganja u zimske centre i skijališta izgleda dolaze pod veliki upitnik jer su klimatske promjene učinile svoje”, kazao je Arifagić.

Primajući priznanje Saima Hodžić, predsjednica Nadzornog odbora Robota,  rekla je da kompanija ima podršku za realizaciju investicije svih u Opštini Kiseljak na čelu sa načelnikom. Ona je napomenula kako se Robot upustio u težak  posao jer  kompleks koji je 17 godina bio zapušten nije lako oživiti.

“Izmirili  smo sve obaveze firme, nema dugova. Imamo osnovu za dalje i već uveliko smo u radovima. Kompleks će imati tri cjeline: hotel, banjsko lječilište i jednu malo jaču zdravstvenu ustanovu-kliniku koja će dati potporu lječilištu”, kazala je Hodžić i dodala da će cijeli prostor biti obogaćen dodatnim sadržajima i dati novu dimenziju cijelom prostoru.

Narodno pozorište Sarajevo portal Indikator. ba nagradio je za održavanje inventivnog otvorenog specijalnog programa “Kultura na ulice 2023!” Održano je 35  različitih  manifestacija, pozorišnih komada, baletnih prestava i izložbi u toku ovodišnje ljetne sezone. Programi su privukli veliki broj stranaca i pokazali koliko jedan trg, kao što je trg Suzan Sontag, znači gradi.

“Mi smo nastojali da približimo pozorišnu kulturu i umjetnost, ali i druge kulturne sadržaje ne samo građanima Sarajeva nego i turistima”, kazala je Aida Palinić, iz  Službe za marketing i propagandu Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Ona je kazala i kako je bitna podrška lokalne zajednice poručivši da u ovom projektu mogu sudjelovati svi koji mogu ponuditi svoje trgove, naravno u saradnji sa Narodnim pozorištem.

Općinu Čelić portal Indikator.ba nagradio je za stavljanje Humačkog jezera u funkciju turizma, sporta i rekreacije. Zapušteno jezero je preuređeno te su stvoreni uslovi za rekreaciju, sport i posebno za takmičenja u sportskom ribolovu.

Ovo jezero tek započenje svoju turističku priču jer je planirano da se pored onoga što je učinjeno naprave dodatni sadržaji.

“To je dio većeg projakta pod nazivom Via Majevica  u kojem učestvuje pet općina iz područja Federacije i RS , tačnije Čelić, Lopare Ugljevik, Teočak i Sapna –  gdje je planirano da se oživi područje Majevice. Problemi s kojim smo se susretali su bili minirani tereni, ali zahvaljujući ovom projektu trenutno realiziramo projekat deminiranja gdje će se kompletna teritorija pet općina biti očišćena od mina. To će nam omogućiti lakšu realizaciju ovog projekta, budući da je planirana izrgadnja biciklističkih staza, pješačkih staza i smještaja na planini Majevici”, kazao je savjetnik načelnika općine Čelić Vinko Pavlović, koji je primio priznanje.

Portal Indikator.ba najbolje poteze birao je na osnovu analiza informacija koje se svakodnevno prikupljaju iz različitih izvora  i kriterija utvrđenih u Pravilniku o dodjeli priznanja a uz stručnu pomoć konsultanata.

Izbor najboljeg poteza je nezavisni, neprofitni projekat koji je portal Indikator. ba, jedan od vodećih poslovnih medija u Bosni i Hercegovini, pokrenuo 2014. godine. Izbor za najbolje poteze u turizmu provodi se od 2018. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here