Podržani projekti neformalnih grupa mladih s područja Brčkog

Za realizaciju projekta izdvojeno je po 12.600 maraka za omladinske odbore u Brčkom i Bijeljni.

33
U okviru projekta “Regionalno partnerstvo mladih omladinski fond“ Brčko distrikta BiH potpisani su ugovori i uručeni novčani čekovi neformalnim grupa mladih s područja Distrikta koji do marta naredne godine moraju završiti projekte s kojima su aplicirali.

“Kroz ovoj projekt u Brčkom je podržano devet ideja, a u Bijeljini deset. Cilj je uključiti što više mladih aktivista koji žele sa svojim projektima unijeti pozitivne promjene u društvu i u svojoj lokalnoj zajednici”, kazao je koordinator projekta Harun Šabanović, dodajući da se projekti odnose na ekologiju, promociju turizma, volontiranje, sport, mentalno zdravlje i druge oblasti.

Prema njegovim riječima, svaka neformalna grupa ima po pet članova, kao i sve indirektne sudionike koji će se uključiti u realizaciju svojih aktivnosti, a omadinski odbor je bio uključen u samo pregledanje i ocjenjivanje projekata, gdje se obratila pažnja na uključenost mladih, te jesu li njihove teme vezane za mlade, za održivost projekta i partnerstvo.

U ime neformalne grupe mladih “District team“ Belma Ušanović kazala je kako će u sklopu ovog projekta realizirati dvije aktivnosti, jedna je vezana za obnovu murala na šetalištu pored rijeke Brke, a druga je snimanje kratkometražnih filmova o skrivenim turistički zanimljivim lokacijama u Distriktu, s ciljem proširenja turizma, a radit će se pored samog grada i u ruralnim sredinama.

“Projekt koji se odnosi na uređenje zapuštenog prostora u Zanatskom centru i organizacije festivala alternativne kulture i glazbe, to su ideje koje su zamišljene da daju platformu grupi mladih ljudi koji se bave alternativnom kulturom, a nisu predstavljeni u lokalima na području Distrikta”, kazao je predsjednik neformalne grupe “Alternator“ Nebojša Panić.

Projekt “Regionalno partnerstvo mladih omladinski fond“ Brčko distrikta trajat će četiri mjeseca, odnosno do marta naredne godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here