S&P 500 i Nasdaq indeks u velikom plusu od početka godine

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama

13
Na Wall Streetu se trgovalo oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog sukoba na Bliskom istoku, ali i predstojećih izvještaja koja bi mogla znatno uticati na smjer tržišta.

Dow Jones oslabio je 0.58 posto, na 32.936 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.17 posto, na 4217 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0.27 posto, na 13.018 bodova.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer se plaše eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa.

Oprezni su i zbog toga što bi američka centralna banka mogla još jednom povećati ključne kamatne stope, s obzirom na to da se inflacija u SAD-u i dalje kreće znatno iznad ciljanih nivoa Feda.

Ipak, posljednjih mjeseci porasli su prinosi na američke državne obveznice, koji utiču na niz kamata na kredite, pa analitičari smatraju da Fed nema razloga za dodatno povećanje ključnih kamata.

No, prošle je sedmice predsjednik Feda Jerome Powell ostavio otvoren prostor za još jedno povećanje kamata do kraja godine.

Ako i ne bude povećanja kamata, sve je jasnije da će ostati povišene duže razdoblje nego što se očekivalo.

„Najvažnija je i dalje priča o kamatama. Nakon što je shvatilo da će kamate ostati povišene duže nego što se mislilo, tržište sada pokušava dokučiti koliko dugo će kamate ostati povišene. Očito je da je tržište prihvatilo ideju da Fed neće tako skoro smanjiti kamate”, kaže Oliver Pursche, potpredsjednik u kompaniji Wealthspire Advisors.

Ove će sedmice u fokusu ulagača biti izvještaj o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a, kao i podaci o inflaciji.

S&P 500 i Nasdaq indeks u velikom plusu od početka godine

Na rasporedu je i objava kvartalnih poslovnih rezultata niza tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Alphabet, Amazon i Meta Platforms.

Cijene dionica tih kompanija u ovoj su godini snažno porasle pa su S&P 500 i Nasdaq indeks u velikom plusu od početka godine.

Stoga se ulagači nadaju da će kvartalni rezultati tih tehnoloških divova opravdati tako snažan rast cijena njihovih dionica.

I na evropskim se berzama trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.37 posto, na 7374 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0.02 posto, na 14.800 bodova, a pariški CAC 0.50 posto, na 6850 bodova.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here