BHANSA jača suradnju s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe i Agencijom za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) potpisala je veoma važne sporazume o jačanju suradnje sa Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe i Agencijom za kontrolu letenja Srbije i Crne GoreSporazumi su potpisani u Mostaru na sastanku kojemu je pored predstavnika BHANSA-e na čelu s direktorom Davorinom Primorcem sudjelovalo izaslanstvo Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) predvođeno direktorom Mariom Kunovec – Varga te izaslanstvo Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) na čelu s direktorom Predragom Jovanovićem. 

42

Potpisani sporazumi dodatno jačaju veze između ovih institucija, a fokusirani su na unapređenje usluga u zračnoj plovidbi i povećanje sigurnosti letenja u regiji. Konkretno, odnose se na upravljanje zračnim prometom, optimizaciju kapaciteta, sigurnost i zaštitu, te zrakoplovnu meteorologiju, suradnju s nacionalnim nadležnim organima u postupcima certifikacije i kontinuirane usklađenosti, zrakoplovno informiranje te planiranje i implementaciju SWIM-System Wide Information Management.

Posebno je istaknuto da ova trostrana suradnja ima bogatu povijest, budući da BHANSA, HKZP i SMATSA već dugi niz godina uspješno surađuju u području kontrole zračnog prometa. Zaključeni sporazumi usmjeravaju tu suradnju prema novim izazovima i mogućnostima u sektoru zračne plovidbe ne samo u ovim državama, nego i šire.

Na sastanku u Mostaru razmotren je veći broj veoma aktualnih pitanja od zajedničkog interesa. Naglašeno je da su BHANSA, HKZP i SMATSA pružili sigurne usluge u zračnoj plovidbi za značajno povećani broj letova zrakoplova u odnosu na 2019. i 2022. godinu  uz istovremeno povećanje kapaciteta i smanjenje kašnjenja.  Ovako dobri pokazatelji su, između ostalog, rezultat i međusobne suradnje i svakodnevne koordinacije ove tri agencije.

Kako je najavljeno na sastanku, u narednom periodu poduzimat će se koordinirane aktivnosti na uvođenju i primjeni novih tehnologija, a u skladu sa strateškim planovima razvoja civilnog zrakoplovstva u Europi i svijetu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here