Versace dobija novog vlasnika

Grupacija luksuzne robe Tapestry preuzet će kompaniju koju posjeduje Versace i to za 8,5 milijardi dolara.

92
Capri Holdings, koji također posjeduje Michael Kors i Jimmy Choo, prelazi u ruke firme Tapestry čiji vlastiti brendovi uključuju vrhunska imena kao što je Coach.

Šefica Tapestryja Joanne Crevoiserat rekla je da se ovim ugovorom “stvara nova moćna globalna luksuzna kuća”, dok analitičari poručuju da će se ona moći ravnopravno takmičiti sa evropskim modnim divovima.

“Stvara se veliki američki modni konglomerat, posebno u vrhunskoj modi. Nije velik kao evropski divovi poput LVMH-a i Keringa, ali sada svojim brendovima daje veću snagu”, rekla je za BBC Louise Deglise-Favre, analitičarka odjeće u analitičkoj firmi GlobalData.

LVMH i Kering su divovi luksuznih marki sa sjedištem u Francuskoj koji kontroliraju neka od najvećih imena u luksuznoj modi, kožnoj galanteriji i nakitu. Kering posjeduje kuće kao što su Gucci, Yves Saint Laurent i Balenciaga.

LVMH kontrolira Louis Vuitton, Givenchy, Christian Dior i Marc Jacobs.

Dok je Versace postao simbol italijanskog luksuza širom svijeta, brendovi kao što su Kate Spade i Michael Kors smatraju se pristupačnijim za neke potrošače.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here