Start-up kompanija prikupila 70 miliona dolara za proizvodnju humanoidnih robota

Američka start-up kompanija Figure koja želi da proizvodi humanoidne robote opće namjene, prikupika je 70 miliona dolara od investitora predvođenih Parkway Venture Capital u prvoj rundi investicija, saopštila je kompanija u srijedu.

60

Nova sredstva će se koristiti za ubrzanje razvoja i proizvodnje prvog autonomnog humanoida za koji se očekuje da će početi s proizvodnjom u narednih nekoliko mjeseci. Procjena godinu dana stare kompanije nije objavljena, ali izvor blizak firmi procijenio je njenu vrijednost na preko 400 miliona dolara.

Brett Adcock, osnivač i izvršni direktor kompanije Figure, lično je uložio 20 miliona dolara, prenosi Reuters.

Figure razvija humanoidne robote opće namjene koji bi mogli raditi u različitim okruženjima i obavljati različite zadatke, od skladišta do maloprodaje. U pregovorima je s trgovcima o mogućnostima komercijalizacije, saopćili su iz kompanije.

“Vjerujemo da humanoidni roboti opće namjene imaju daleko veći potencijal od robota za jednu namjenu,” rekao je Adcock, te dodao da “mogu pomoći u rješavanju nedostatka radne snage i vremenom prednjačiti u eliminaciji potrebe za nesigurnim i nepoželjnim poslovima.”

Američka tehnološka kompanija Tesla, prošle godine je otkrila prototip svog humanoidnog robota nazvanog ‘Optimus’. Izvršni direktor Elon Musk predvidio je da će proizvođač električnih vozila moći primati narudžbe za robota za tri do pet godina i prodavati ih za manje od 20.000 dolara.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here