Vlada ZDK za jačanje konkurentnosti privrede i poslovne zone izdvaja 8,2 miliona KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvo za privredu ove godine su za jačanje konkurentnosti privrede i poslovne zone planirali 8,2 miliona KM, što je najveći iznos otkad se realizuje ovaj program podrške.

53

Od tog iznosa, 4,6 miliona KM je predviđeno za jačanje konkurentnosti, a 3,6 miliona KM za izgradnju i opremanje poslovnih zona.

Ministar privrede Samir Šibonjić navodi da u ZDK-u postoje 22 poslovne zone te da su Vlada i resorno ministarstvo opredijeljeni da nastave ulagati u poslovne zone, čime se značajno unapređuje ambijent za poslovanje i privlačenje investicija.

“Tu smo da damo maksimalnu podršku. Da li je to dovoljno? Mislim da nije, tako da ćemo se u narednim godinama truditi da podsticaji budu još snažniji. Uradit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da našim privrednim subjektima, onoliko koliko je u našoj moći, olakšamo poslovanje jer je privreda ZDK-a stub privrede Bosne i Hercegovine”, rekao je ministar Šibonjić.

Dodao je da je resorno ministarstvo krenulo o realizaciju programa podsticaja za 2023. godinu, pa je tako nedavno podržalo zajedničkih kompanija iz ovog kantona na sajmu SIF u Sarajevu.

Podrška predstavljanju na sajmovima, dodao je, neće izostati ni u narednom periodu.

“Također, fokusirali smo se na IT sektor, startupove, žensko poduzetništvo. Sve naše programe radili smo zajedno sa Ekonomsko-socijalnim vijećem, Udruženjem poslodavaca i Privrednom komorom ZDK. Opredijeljeni smo da damo maksimalan doprinos da naša privreda nastavi da raste i da povećamo izvoz”, poručio je ministar Šibonjić.

Najavio je da će na narednim sjednicama Vlade ZDK-a biti usvojeni preostali pojedinačni programi podsticaja, nakon čega će uslijediti objavljivanje javnih poziva za dodjelu sredstava, saopćeno je iz Press službe ZDK.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here