Sindikalna potrošačka korpa za april 2.445 KM

Sindikalna potrošačka korpa za april iznosi 2.445 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,74 posto, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

62

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.102 KM, za stanovanje i komunalne usluge 611 KM, za prevoz 225 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 131 KM. Nabavka obuće i odjeće u aprilu koštala je 183 KM.

Iz Saveza sindikata navode da prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu aprilu iznosi 1.265 KM i veća je za sedam KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u martu ove godine.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u aprilu isplaćena je u oblasti informacije i komunikacije i iznosi 1.643 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 933 KM.

Niske prosječne plate u aprilu mjesecu 2023. godine primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 970 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 1.022 KM, naveli su iz Saveza sindikata.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here