Industrijska proizvodnja u Federaciji BiH manja za 4,3 posto

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u aprilu manja je za 4,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, te manja za 9,9 posto nego u aprilu lani, objavio je Federalni zavod za statistiku.

62
Proizvodnja energije u aprilu veća je za 2,3 posto u odnosu na mart, a trajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 13,3 posto, intermedijarnih proizvoda za 7,4 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,6 posto, te kapitalnih proizvoda za 0,5 posto.

U aprilu ove u odnosu na isti mjesec lani, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 12,2 posto, intermedijarnih proizvoda za 11,2 posto, energije za 9,6 posto, kapitalnih proizvoda za 8,9 posto, te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,2 posto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u vađenju ruda i kamena u aprilu manja je za 8,7 posto u odnosu na mart, u prerađivačkoj industriji za 5,7 posto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 4,1 posto.

U aprilu u odnosu na isti mjesec 2022, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, u vađenju ruda i kamena manja je za 16,8 posto, u prerađivačkoj industriji za 9,8 posto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 6,4 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here