GS1 Bosne i Hercegovine organizira tradicionalnu 7. godišnju konferenciju 31. maja

Centralne teme su elektronsko poslovanje, zaštita potrošača i 2D barkod    

92

Ovogodišnja GS1 BiH Konferencija pod nazivom „50 years of transforming tomorrow“ održava se u godini u kojoj se obilježava 50 godina barkoda, događaja koji je donio revoluciju koja je potpuno preoblikovala tadašnju industriju prodaje. Sve prednosti barkoda su prepoznate i njegova upotreba je proširena i na druge sektore, a sada je došlo vrijeme da krenemo u narednih 50 godina – migracijom na 2D barkod!

“Cilj ove konferencije je promoviranje digitalne transformacije i inovacija u poslovanju, sa fokusom na nekoliko ključnih područja: elektronska razmjena dokumenata (EDI), potrošači, 2D kodovi i najava novog Zakona o trgovini u FBiH. Konferencija će okupiti proizvođače, distributere, trgovce i sve učesnike u lancu snabdijevanja, kako bismo zajedno istražili najnovije trendove i prilike u našoj industriji. Kroz inspirativne prezentacije i panel diskusije želimo potaknuti dijalog i razmjenu znanja među učesnicima. Naš cilj je osnažiti poslovne procese, unaprijediti efikasnost i pružiti konkurentske prednosti učesnicima konferencije. Pozivamo sve zainteresirane proizvođače, distributere, trgovce i ostale učesnike u lancu snabdijevanja da nam se pridruže na 7. GS1 Konferenciji, 31.05.2023. godine u Hotelu Hills u Sarajevu,  kako bismo zajedno oblikovali budućnost našeg poslovanja“, kaže Adi Turković, direktor GS1 BiH.

U okviru prvog dijela 7. godišnje konferencije GS1 BiH, učesnici će imati priliku čuti vrlo zanimljiva i inspirativna predavanja o prednostima i benefitima elektronskog poslovanja, odnosno, poslovanja bez papira. Ovom prilikom bit će predstavljen pilot projekat, realiziran na domaćem tržištu, koji će praktično pokazati benefite uvođenja pravog elektronskog računa. O digitalnoj transformaciji u praksi govorit će Igor Hočevar, business developer i projekt menadžer kompanije ZZI. Iskustva računovodstvene obrade e-računa predstavit će Indira Prajzler, šef računovodstva Penny Plus. Direktor Info Studio Adnan Begoli upoznat će učesnike sa WMS i EDI nove generacije te otkriti kako AI pokreće inovacije u logistici.

Nakon predavanja, kroz panel diskusiju učesnici će dobiti više informacija o prednostima poslovanja za pošiljatelje i primatelje elektronskog računa, ali i svev druge koji su indirektno uključeni u ovaj proces, poput državnih institucija i sl. Osim računa, elektronska razmjena drugih dokumenata koja se svakodnevno vrši u odnosu kupac-dobavljač donosi benefite za sve uključene strane.  Za početak, elektronska narudžbenica ili otpremnica osiguravaju veću tačnost, efikasnost i sigurnost.

Proizvođači, distributeri, trgovci u svome djelovanju na tržištu imaju jedan krajnji cilj – zadovoljnog  potrošača, jer njihov krajnji uspjeh i rezultat uvijek zavisi o zadovoljstvu potrošača. Sa tim u vezi, drugi dio Konferencije posvećen je potrošačima.

Andra Schlossarek, korporativna direktorica za data menadžment u jednom od najvećih njemačkih trgovačkih lanaca METRO će govoriti o iskustvima ovog trgovačkog lanca na uvođenju 2D barkoda. Ombudsman za zaštitu potrošača BiH Saša Marić upoznat će učesnike sa pravima potrošača, a o ponašanju potrošača u digitalnom dobu govorit će prof. dr. Melika Husić-Mehmedović, sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Rezultate istraživanja e-commerce tržišta predstavit će Esma Sarajlić Mebarki, menadžerica u Valiconu i Jasmin Marić, menadžer za razvoj poslovanja u OLX Group. Irma Zolj Džeko, asortiman i shop menadžerica u dm-drogerie market govorit će o tome kako ispričati priču o proizvodu koji nudite tržištu.

Ovaj dio Konferencije završava se panel diskusijom o novom zakonu o trgovini u FBiH, čije je donošenje u toku, rješenjima i novostima koje donosi, ali i elementima koji moraju biti njegov sastavni dio za ravnopravno učešće na svjetskom tržištu.

Treći dio Konferencije će predstaviti proces koji se već dešava u svijetu, a to je migracija na 2D kodove. Samo neke od beskonačnih mogućnosti QR koda otkrit ćeHaris Poturković, viši stručni saradnik za tehničke poslove GS1 BiH.

O procesu sljedljivosti u savremenim trgovinama i logističkim centrima govorit će Neša Vidojević, senior Sales Engineer Zebra Technologies. Šta donosi primjena 2D koda u industrijskom obilježavanju i lancu nabavke otkrit će nam Igor Đoković, sales manager za softverska rešenja u kompaniji Elmed.

Prema procjeni Međunarodne organizacije GS1 sve trgovine do kraja 2027. godine će imati osiguranu opremu za čitanje 2D kodova.

Tradicionalno, na kraju će za učesnike Konferencije biti organizirana nagradna igra, a oni koji budu najpažljiviji imaju priliku osvojiti vrijedne nagrade.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here