Tvorac umjetne inteligencije dao otkaz: Žali zbog doprinosa razvoju AI-a

Hinton tvrdi da želi slobodno govoriti o opasnostima nastavka razvoja umjetne inteligencije

40
Geoffrey Hinton, inženjer Googlea kojeg se smatra kumom umjetne inteligencije, dao je otkaz prije nekoliko dana u Googleu, izvijestio je New York Times. Razlog ostavke je zabrinjavajući: Hinton tvrdi da želi slobodno govoriti o opasnostima nastavka razvoja umjetne inteligencije.

Godine 2012. dr. Hinton i dva njegova diplomirana studenta na Sveučilištu u Torontu stvorili su tehnologiju koja je postala intelektualni temelj za sisteme umjetne inteligencije za koje najveće kompanije tehnološke industrije vjeruju da su ključ njihove budućnosti.

Za NY Times također je izjavio da djelimično žali zbog svog doprinosa na razvoju AI-a. Naime, Hintona je Google prije 10 godina zaposlio kako bi im pomogao u razvoju umjetne inteligencije, a njegovo istraživanje dovelo je do stvaranja sistema poput ChatGPT-a.

Hinton je također za BBC priznao da su i njegove godine utjecale na odluku da napusti Google: “Imam 75 godina, vrijeme je za mirovinu.”

Za NY Times je izjavio da je vjerovao da je Google ‘primjeren upravitelj‘ tehnologije, ali to se promijenilo kada je Microsoft počeo ugrađivati chatbot u svoju tražilicu Bing, a kompanija je počela brinuti o rizicima pretraživanja na internetu.

Za BBC je rekao da su neke opasnosti chatbota bile ‘prilično zastrašujuće‘, upozoravajući da bi mogli postati inteligentniji od ljudi i da bi ih mogli iskoristiti ‘loši glumci‘.

“Ja sada govorim o najgorem mogućem scenariju, onome iz noćne more. Možete zamisliti, recimo, nekog lošeg glumca poput (Vladimira) Putina koji je odlučio dati robotima moć radi stvaranja vlastitih podciljeva”, rekao je Hinton, upozorivši da bi to na koncu moglo dovesti do stvaranja podciljeva poput ‘moram dobiti više moći‘.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here