Klimatske promjene mogu degradirati vrijednosti kulturnog nasljeđa

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika upozorila je da bi smanjenje ili nestanak vodostaja rijeka degradiralo vrijednosti kulturnog nasljeđa, navodeći da BiH ima nasljeđe na vodi od međunarodnog značaja, u koje spada i ćuprija u Višegradu.

12

Iz Komisije su naveli da klimatske promjene, među koje spada i smanjenje ili nestanak vodostaja, mogu degradirati vrijednosti kulturnog nasljeđa ne samo ono što je oku vidljivo, već bi i njihova viševjekovna kontinuirana namjena bila promijenjena, kao i asocijativne i simboličke vrijednosti koje ima za društvo.

Direktan negativan uticaj trpjela bi dobra koja se nalaze na slivovima rijeka, ali bi bilo ugroženo i ostalo nasljeđe kao dio jednog organskog okruženja, ukazali su iz Komisije povodom 18. aprila – Međunarodnog dana spomenika i lokaliteta.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je “Promjene nasljeđa” /Heritage Changes/, sa fokusom na uticaj klimatskih promjena na kulturnu baštinu. Iz Komisije su podsjetili su na Listu svjetskog nasljeđa Uneska upisani Stari most i Stari grad Mostar i Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, kao i dobra sa Tentativne liste Uneska.

Istaknuto je da su klimatske promjene jedan od najvećih problema u 21. vijeku, sa kojima se suočavaju, kako prirodna, tako i kulturna dobra svjetske baštine. “Ovaj dan predstavlja priliku da se utiče na jačanje svijesti javnosti o raznovrsnostima, ali i ranjivosti kulturnog nasljeđa u BiH, te nastojanjima koja su potrebna da bi se ono zaštitilo i sačuvalo“, naglašavaju u Komisiji.

U saopštenju je istaknuto da je kulturno nasljeđe, koje čine kulturno-istorijski spomenici, arheološki lokaliteti, istorijske građevine, kao i kulturni krajolici direktno izloženo brojnim rizicima izazvanim klimatskim promjenama, poput podizanja nivoa mora i okeana, učestalih poplava, povišenog nivo vlažnosti vazduha i tla, olujnih vjetrova, suše, dezertifikacija, erozije i drugog.

Negativni efekti klimatskih promjena uglavnom se uočavaju kao oštećenja struktura i materijala od kojih su izgrađeni istorijski objekti i lokaliteti budući da su istorijske građevine poroznije u odnosu na današnje, kao i degradacija ruralnih predjela od kulturnog značaja, te takozvanih ranjivih zajednica. Mnogi spomenici i lokaliteti, kažu u Komisiji, imaju višeslojnu istoriju i važnost koja zahtijeva inkluzivne pristupe, a kultura i kulturna baština mogu da doprinesu postizanju uključivog i održivog razvoja.

Osnovni cilj zaštite kulturnog nasljeđa su očuvanje njegovog kvaliteta i vrijednosti, produžetak trajanja i zaštita materijalne građe, jer samo oni kulturno-istorijski objekti i lokaliteti koji su u očuvanom stanju mogu da budu otporniji na negativne uticaje klimatskih promjena, zaključeno je u saopštenju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here