Naslovnica Ekonomija Finansije ECB: Bitcoin na putu da postane nevažan

ECB: Bitcoin na putu da postane nevažan

Kriptovalute su se oporavile na početku nove godine. Solana je u prošle nedjelje uzletjela čak 35 posto, dok je ether porastao pet posto, čime se cijena vratila iznad 1250 dolara prvi put od sredine decembra. Bitcoin vrijedi nešto manje od 17 hiljada dolara. Naravno, problemima za kripto industriju nije kraj nakon spektakularnog kolapsa FTX-a.

73
usvajanje bitcoina

Trenutno su oči uglavnom uprte u tvrtku Digital Currency Group koja proživljava teške trenutke zbog problema svoje dvije podružnice Genesis i Grayscale, Grayscale (najveći upravitelj kriptoimovinom) mogao bi ozbiljno uzdrmati tržište ako bi bio prisiljen da proda svoju imovinu.

Odavno je jasno da Evropska centralna banka ne gleda sa simpatijama na bitcoin. Ulrich Bindseil i Jürgen Schaaf nedavno su na blogu objavili da je bitcoin na putu prema irelevantnosti i da trenutno svjedočimo njegovoj “labudovoj pjesmi”, prenosi Bankar.me.

Uvjereni su da bitcoin nije prikladan kao investicija, jer ne stvara novčani tok niti dividende, a njegova tržišna procjena temelji se isključivo na špekulacijama. Prošlog mjeseca Standard Chartered je upozorio da bi se bitcoin mogao srušiti čak na 5000 dolara.
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here