Unaprijeđenje praktične nastave za deficitarna zanimanja

Usklađivanje onoga što tržište rada traži i onoga što se nudi na području Bijeljine

61
Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić izjavio je da se BiH suočava sa deficitom kadrova, odnosno određenih zanimanja koja su potrebna privredi, a da je društvo konačno prepoznalo problem te je došlo do izmjene Zakona o srednjem obrazovanju.

“Imali smo potpunu neusklađenost onoga što tržište rada traži i onoga što se nudi. Postojala je i potreba za određeno osavremenjavanje, u smislu unapređenja procesa dualnog obrazovanja”, rekao je Savić novinarima.

On je istakao da je Područna privredna komora učinila dodatni napor da iz vlastitih prihoda izdvoji dio novca koji je usmjeren u pružanje podrške srednjim školama u smislu nabavke određenih pomagala koja su neophodna za kvalitetnije obavljanje praktične nastave.

Savić je naveo da je riječ o deset srednjih škola sa područja Bijeljine, a donirana su sredstva u iznosu oko 10.000 KM.

On je izrazio nadu da će na ovaj način podstaći i druge da učine dodatan napor kako bi pomogli školama da opreme svoje kabinete i da kvalitetnije izvode praktičnu nastavu.

Direktor Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković izjavila je da na ovaj način žele pokazati mladima da društvo ipak brine o njima i obezbjeđuje im bolje uslove za obavljanje praktične nastave, kako bi nakon završetka školovanja kvalitetno obavljali posao u privrednim društvima.

“Privredna komora je prepoznala ove probleme i mi smo u skladu sa Zakonom koji je donesen o srednjem obrazovanju oformili centar za dualno obrazovanje u Privrednoj komori, te radimo mnogo aktivnosti da bismo unaprijedili obrazovanje, a sve sa ciljem da kada završe školu budu što pripremljeniji za rad u našim privrednim društvima”, rekla je Markovićeva novinarima.

Područna privredna komora Bijeljina organizovala je završni dan projekta “Unapređenje i izvođenje praktične nastave za deficitarna zanimanja” koji je realizovan sa ciljem što bolje afirmacije traženih stručnih zanimanja i kvalitetnijim uslovima za izvođenje praktične nastave u srednjim školama.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here