Naslovnica Vijesti Svijet Neočekivan pad kineskog izvoza

Neočekivan pad kineskog izvoza

Kineski izvoz i uvoz neočekivano su se smanjili u oktobru, što je bio prvi pad oba parametra istovremeno od maja 2020., jer su rastuća inflacija i rastuće kamatne stope udarili na globalnu potražnju, dok su nove mjere protiv Covida-19 kod kuće poremetile proizvodnju i potrošnju.

46

Odlazne pošiljke u oktobru smanjile su se za 0,3 posto u odnosu na godinu ranije, što je nagli preokret u odnosu na rast od 5,7 posto u septembru, pokazali su službeni podaci u ponedjeljak, što je znatno ispod očekivanja analitičara za povećanje od 4,3 posto. Bio je to najlošiji učinak od maja 2020.

Podaci upućuju na to da je potražnja općenito slaba, stvarajući veći pritisak na proizvodni sektor u zemlji i prijeteći bilo kakvom značajnijem ekonomskom oživljavanju suočenom s upornim obuzdavanjem Covida-19, dugotrajnom slabošću sektora nekretnina i rizicima globalne recesije.

Kineski izvoznici čak nisu uspjeli iskoristiti daljnje slabljenje valute juana i ključnu sezonu kupovine na kraju godine, naglašavajući sve veći pritisak za potrošače i preduzeća širom svijeta.

“Slab rast izvoza vjerovatno odražava slabu vanjsku potražnju kao i poremećaje u opskrbi zbog izbijanja Covida”, rekao je Zhiwei Zhang, glavni ekonomist Pinpoint Asset Managementa, navodeći kao primjer poremećaja uzrokovanog Covidom tvornicu Foxconn, glavnom dobavljaču Applea.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here