Naslovnica Vijesti EU Institut DIW: Njemačka ekonomija ušla u recesiju

Institut DIW: Njemačka ekonomija ušla u recesiju

Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW), sa sjedištem u Berlinu, objavio je prognozu prema kojoj je njemačka ekonomija u recesiji zbog energetske krize, visoke inflacije i usporavanja globalne ekonomije, javlja Anadolu Agency (AA).

82

Prema najnovijim podacima, ekonomski barometar je u oktobru smanjen za 5 poena, na 74,3 poena.

U saopštenju je istaknuto da su energetska kriza, visoke stope inflacije i usporavanje globalne ekonomije negativno utjecali na njemačku privredu. Iz DIW-a navode da je energetska kriza i dalje glavni problem, posebno za industriju, koji je uzrokovao visoke troškove proizvodnje.

Guido Baldi, ekonomista u DIW-u, izjavio je da je njemačka ekonomija već ušla u recesiju:

“Osim ako ne bude nestašice sa zalihama gasa, ekonomija će se vjerovatno smanjiti mnogo manje nego tokom finansijske krize 2008. godine ili u prvoj godini pandemije COVID-19. Međutim, rizici za kasniji period i dalje ostaju značajni.”

Njemačka Vlada je 12. oktobra revidirala prognozu rasta za 2022. godinu na 1,4 posto sa prethodnih 2,2 posto, prvenstveno zbog posljedica energetske krize, rasta cijena i poremećaja u lancima snabdijevanja. Vlada je predviđala recesiju naredne godine.

Energetska kriza izazvana rusko-ukrajinskim ratom dovela je do naglog rasta cijena prirodnog gasa u Evropi, a Njemačka bi mogla smanjiti potrošnju za najmanje 30 posto kako bi spriječila nestašicu gasa.

Rezultati studije koju je proveo Institut za istraživanje klimatskih utjecaja u Potsdamu, u kojem je učestvovalo 30 istraživača iz cijele Njemačke, pokazali su da tokom energetske krize njemački građani moraju više da ograniče potrošnju gasa nego ranije u prošlosti.

U studiji se navodi da Njemačka treba smanjiti potrošnju gasa za najmanje 30 posto kako bi izbjegla nestašicu gasa i ispunila Vladine klimatske ciljeve za 2045. godinu.

Visoke cijene energije također uzrokuju pad kupovne moći potrošača i čine proizvodnju neisplativom za mnoge kompanije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here