“Zeleni ekonomski razvoj” – projekat koji značajno utiče na energetsku efikasnost

Green Economic Development

66

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u srijedu je upriličio, u saradnji sa ambasadom Švedske u Bosni i Hercegovini, u Botaničkoj  bašti Zemaljskog muzeja BiH predstavljanje značajnih rezultata projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ (Green Economic Development GED). Zemaljski muzej BiH je jedan od 275 javnih objekata u BiH koliko ih je dobilo podršku kroz GED projekt.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP)  od 2013. realizuje projekt „Zeleni ekonomski razvoj“(GED), koji finansiraju Švedska, Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, te drugim partnerima.

Projekt “Zeleni ekonomski razvoj” doprinosi uspostavi održivog sistema upravljanja energijom/energetskog menadžmenta na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, sa ciljem smanjenja emisija štetnih gasova, unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata  i sistema javne rasvjete, te reinvestiranja ostvarenih finansijskih ušteda. Projekt obuhvata i aktivnosti u vezi sa obnovljivim izvorima energije.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist istakla je da se kroz taj projekt adaptacijom javnih objekata i povećanjem njihove energetske efikasnosti ostvaruju uštede te preostaju sredstava koja se mogu uložiti u druge svrhe. Također se otvaraju “zelena” radna mjesta, te utiče na zagađenje zraka u gradovima.

“GED projekt nudi rješenje. Suočeni sa svim krizama koje nas pogađaju istovremeno nudi mogućnost donatorima da se udruže i zajedno sa lokalnim organima vlasti i uz stručna znanja, tehnička znanja UNDP-a da unaprijede efikasnost javnih i privatnih objekata”, istakla je ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquis, dodavši da je raduje uspostavljanje novih veza i partnerstava kroz koje će biti unaprijeđena energetska sigurnost.

Rezidentna predstavnica UNDP BiH Steliana Nedera kazala je da je sastanak sa partnerima projekta prilika da se sagleda šta je postignuto u  upravljanju energijom i energetskoj  efikasnosti u proteklih 10 godina.

Nedera je između ostalog navela da je uz pomoć GED bespovratnih sredstava i grantova mobilizirano dodatnih  još 115 miliona KM sredstava koji su došli od partnera sa svih nivoa.

“Svake  godine objekti čija je rekonstrukcija, utopljavanje izvršeno u okviru GED projekta štede 12 miliona KM. Ovim projektom je otvoreno 5.700 radnih mjesta. Svake godine se smanji  25 kilotona emisija CO2”, navela je između ostalog rezidentna predstavnica UNDP BiH Steliana Nedera.

Ona je također istakla da su to i rezultati rada ljudi koji su u pozadini toga svega. Kako je navela mnogi načelnici,  gradonačelnici i ostali koji rade u upravi su izuzetno posvećeni energetskoj efikasnosti.

Istaknuto je također da BiH ima značajne potencijale za smanjenje potrošnje energije i da ih treba iskoristiti za povećanje provedbe mjera energetske efikasnosti kako u javnom, tako i u stambenom sektoru i industriji, što bi doprinijelo ekonomskom razvoju zemlje usljed smanjenja troškova energije u javnim i privatnim budžetima te kreiranja zelenih radnih mjesta, što je kroz GED projekt u velikoj mjeri već ostvareno.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here