Naslovnica Investiranje Nijemci zvanično najavili otvaranje pogona kod Sarajeva: Nove tehnologije za BiH

Nijemci zvanično najavili otvaranje pogona kod Sarajeva: Nove tehnologije za BiH

Namjera kompanije je djelatnost proširiti u nekoliko zemalja svijeta s ciljem 15 posto svjetske proizvodnje crnog karbona

90

Tehnologija izdvajanja crnog karbona iz materijala na kraju njegovog životnog vijeka patentirana je u Njemačkoj.

“Brojne industrijske grane svoje poslovanje temelje na upotrebi crnog karbona. Nalazi se u automobilskim gumama, plastici, printerima… Sirovi crni karbon je crni prah koji se dobija sagorijevanjem fosilnih goriva i takva tehnologija šteti okolišu. Prije tri godine smo uočili da se reciklažom starih guma dobija ulje, plin i željezo ali ne i crni karbon željene čistoće i iskoristivosti, što znači cirkularni krug nije zatvoren. Istražili smo, pronašli način i patentirali tehnologiju koja nam osigurava crni karbon visoke čistoće”, pojasnila je Džabić.

U Centru će se prerađivati perlirani karbon od materijala koji su upotrebljeni do mjere da više nisu iskoristivi. Projekat i tehnologija se temelji na ugovoru sa najpoznatijim njemačkim Frounhofer institutom za primjenjenu gradnju, koji je vlasnik patenta i ubuduće će sarađivati na verifikaciji i unapređivanju projekta koji će se razvijati u Vogošći.

“Svoju djelatnost namjeravamo proširiti u nekoliko zemalja svijeta s ciljem 15 posto svjetske proizvodnje crnog karbona. Također, radimo na istraživanju kako smanjiti toksičnost u proizvodnji baterija za električne automobile, proizvodnjom drugačijih, samoodrživih”, dodaje Džabić.

Podsjetimo, u avgustu je najavljena izgradnja postrojenja u Vogošći u kojem će se proizvoditi materijali za upotrebu u građevinarstvu i industriji, naročito autoindustriji.

Kako je ranije rečeno, u razvojnom centru koji će biti opremljen i laboratorijem sa najsavremenijim uređajima i analizatorima, visokoobrazovani kadrovi zajedno sa iskusnim managmentom će unaprjeđivati i razvijati nove tehnologije, opremu i primjenjene proizvode.

Takođe je najavljeno da se očekuje da će do kraja 2023. godine ukupni proizvodni kapacitet biti 30-40.000 t/a.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here