1,7 milijardi KM direktnih stranih investicija u 2023. godini

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) zajedno sa Svjetskom bankom organizirala je na Jahorini radionicu o Aftercare programu i sastanak Saradničke mreže za podršku stranim investitorima u BiH.

14

V.d.direktora FIPA-e Marko Kubatlija je ovom prilikom istakao da se Program postinvesticione podrške stranim investitorima u Bosni i Hercegovini realizuje od 2007. godine, a od 2013.godine je unaprijeđen i provodi se sa Saradničkom mrežom, te predstavlja prvi sveobuhvatni program s ciljem motivacije postojećih investitora u BiH na reinvestiranje, uz poboljšanje veza s lokalnom privredom i svim nivoima vlasti u BiH.

Predstavnici FIPA-e, (iz sve tri kancelarije – Sarajevo, Banja Luka i Mostar) su do sada obavili 775 posjete kompanijama u okviru Programa postinvesticione podrške ili Aftercare programa.

Imajući u vidu neophodnost saradnje institucija, na različitim nivoima vlasti, prilikom rješavanja prepreka s kojima se u svom poslovanju susreću investitori, kao i u cilju stvaranja uslova za nova ulaganja, Saradnička mreža i zajedničke posjete investitorima su potvrdile svoju opravdanost. Zajedničkim nastupom se unaprijedila mogućnost asistencija postojećim investitorima tako da se povećava i broj riješenih „otvorenih pitanja“ koja se pokreću na zahtjev investitora.

Formiranjem Saradničke mreže postojeći investitori dobivaju integrisan mehanizam za podršku poslovanju na dugoročnom osnovu i na sistematski način.

FIPA je do sada aktivno učestvovala u 1.015 asistencija s ciljem pomoći stranim investitorima u rješavanju problema i predložila 246 reformske mjere za poboljšanje uslova poslovanja.

G. Kubatlija je takođe naveo da prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, u okviru platnog bilansa, direktne strane investicije u 2023. iznose 1.7 milijardi KM, što predstavlja povećanje od 15.8 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Govorio je između ostalog i o najavljenim investicijama za 2024.godinu.

Manifestacija je okupila predstavnike institucija Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Republike Srpske, općina, Svjetske banke, itd.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here