Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt bio je u posjeti Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH), javlja Anadolu Agency (AA).

U razgovoru s guvernerom CBBiH Senadom Softićem, visoki predstavnik je naglasio da je CBBiH, kao državna institucija uspostavljena Aneksom 4 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ključni faktor stabilnosti države te da kontinuitet njenog rada, neometano izvršavanje ustavnih i zakonskih obaveza i politička nezavisnost ne smiju biti dovedeni u pitanje.

“CBBiH je ove godine obilježila 25 godina uspješnog rada. Za to vrijeme, u složenim i izazovnim okolnostima u Evropi, svijetu i Bosni i Hercegovini, monetarna stabilnost zemlje je održana kao jedan od ključnih faktora makroekonomske stabilnosti. U takvim vremenima, uz specifične unutrašnje prilike, CBBiH je morala ulagati iznimne napore kako bi, uz monetarnu stabilnost, očuvala nezavisnost i kredibilitet institucije”, rekao je Softić.

Naglasio je da su se upravo zbog okolnosti u zemlji, u prošlosti, a i trenutno, valutni odbor i stabilnost koju ova vrsta monetarne politike pruža pokazali kao najprikladnije rješenje za BiH.

“Svih 25 godina radimo u interesu države, privrede i građana Bosne i Hercegovine i tako će biti i u narednom periodu”, naglasio je on.

U saopštenju iz CBBiH se navodi da je vrijeme koje dolazi vrijeme novih izazova.

“CBBiH će nastaviti djelovati u okviru svog mandata i nastojati na sve buduće izazove, adekvatno odgovoriti, uz unapređenje svog poslovanja i zadržavanje kredibiliteta i povjerenja kao najdragocjenije imovine koju CBBiH ima”, dodaje se u saopštenju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here