Energetska kriza je pokazala da su neophodni svi dostupni alati kako bi se ostvarile energijske uštede i zeleni evropski klimatski cilj – ukidanje fosilnih goriva, pretvaranje energetske tranzicije u stvarnost uz učešće građana i lokalnih zajednica. Mnoge zemlje Evropske unije trenutno uvode obavezne mjere i preporuke kako bi ograničilepotrošnju električne energije i potaknuli njenu odgovornu proizvodnju i korištenje.

Energetska tranzicija uz učešće građana i lokalnih zajednica moguća je i u BiH, kroz koncept zajednica obnovljive energije (ZOE). Članovi ZOE mogu biti: građani, opštine, gradovi, mala i srednja preduzeća, kao i javna preduzeća.

Organizacija članova i formiranje pravnog lica koje upravlja projektom ZOE treba biti vođeno na principima otvorenog i volonterskog članstva. ZOE prvenstveno trebaju pružati ekološke, ekonomske i društvene koristi zajednici za svoje članove. Nadalje, ZOE pomažu u stvaranju i izgradnji postojećih lokalnih mreža i partnerstava. Koristeći profit od prodaje električne energije iz obnovljivih izvora, ZOE doprinose smanjenju siromaštva svojih članova i unapređenju lokalne zajednice.

Projekti ZOE su fokusirani na zadovoljavanje lokalnih potreba za proizvodnjom i korištenjem električne energije iz obnovljivih izvora. Električna energije proizvedena u ZOE može se skladištiti, razmjenjivati između članova ili prodavati na tržištu.

Uspostavljanje i promovisanje ZOE može biti efikasan način da se smanji uticaj energetske krize podržavanjemzajedničkog vlasništva nad proizvodnjom električne energije obnovljive energije.

Evropska komisija je uveliko već uvidjela značaj i snagu ZOE kao i činjenicu da ZOE mogu biti važan faktor u postizanju nezavisnosti energetskog sistema, te snažno podržava da se razmjenjuju stečena iskustva u implementaciji, otvoreno priča o izazovima, ali i prednostima koje ZOE donose.

 

 

 

Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH

Projekat “Dekarbonizacija energetskog sektora u Bosni i Hercegovini (BiH)” implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) Savezne Republike Njemačke. U saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO), Njemačka pomaže BiH u njenim naporima da učini opskrbu energijom održivijom i ispuni svoje obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici (EnCT), kao i druge međunarodne obaveze iz oblasti energije i klime. Za više informacija o projektu, posjetite: https://www.giz.de/en/worldwide/93051.html.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here