Odakle potiče riječ dolar?

Riječ dolar je anglicizovana verzija njemačke riječi “thaler” (češki tolar i holandska riječ daalder ili daler), skraćeno od riječi Joachimthalers.

85

Riječ thaler potiče od njemačkog korijena “thal” što znači dolina, a “thaler” označava osobu ili stvar iz doline.

Thaler se prvobitno odnosio na srebrne novčiće iskovane iz rudnika srebra u gradu zvanom Joachimsthal u Češkoj, sada Jachymov u Češkoj. Originalni thalir je nosio lava sa grbom Kraljevine Bohemije na jednoj od svojih strana, piše Chicago glasnik.

Joachimsthal je proizvodio thalire od 16. vijeka. U stvari, naselje su prvobitno formirali njemački doseljenici zbog otkrića srebra. Grad, danas dio Češke, pripojen je Njemačkoj 1938.godine, kao dio Sudeta. Poslije Drugog svjetskog rata, njemačko stanovništvo je protjerano, a grad je postao češki i preimenovan u Jachymov, prenosi Blic.

Od svog nastanka, riječ dolar se do sada koristila za predstavljanje srebrenjaka u mnogim valutama, uključujući španski pezos i portugalski komad od osam reala. U ranim Sjedinjenim Državama, britanske funte su bile rijetke u kolonijama, ali je bilo dosta španskih pezosa ili “dolara”.

Sjedinjene Države su usvojile dolar kao svoju zvaničnu valutu kada su postale nezavisna država.

IZVORBiznisInfo
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here