Odobrena sredstva za održavanje sastanka u BiH Grupe konstituence zemalja u okviru WB i MMF-a

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog predsjedavajućeg, donijelo je, na vanrednoj telefonski održanoj sjednici, Odluku o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve Budžeta institucija Bosne i Hercegovine.

8
Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH

Odlukom je Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH odobreno 300 hiljada KM za finansiranje troškova održavanja sastanka Grupe konstituence zemalja u okviru Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji će biti održan 15. i 16. septembra 2022. godine u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina se nalazi u nizozemsko-belgijskoj konstituenci koja broji ukupno 15 zemalja.

Osim Bosne i Hercegovine, ovogodišnjeg domaćina sastanka, članice ove konstituence su Armenija, Belgija, Bugarska, Crna Gora, Gruzija, Nizozemska, Hrvatska, Izrael, Kipar, Luksemburg, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Rumunija i Ukrajina. Sastanak u BiH trebao je biti održan 2020. godine, ali je prolongiran zbog pandemije Covid-19.

Sastanak na kojem se, uz delegaciju BiH, očekuje učešće još 14 delegacija koje u pravilu predvode ministri finansija/guverneri zemalja članica u Svjetskoj banci i MMF- u, uz učestvovanje guvernera centralnih banaka, bit će prilika za razgovore o finansijskim i ekonomskim pitanjima članica ove konstituence u svjetlu politika i programa MMF-a i Svjetske banke, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here