Italija s dodatnih 14,3 mlrd eura pomaže građanima i kompanijama u borbi s inflacijom

Italija u četvrtak planira odobriti novi paket pomoći, vrijedan 14,3 milijarde eura, s ciljem da zaštiti kompanije i kućanstva od naglog rasta troškova energije i cijena potrošačkih roba.

65

Talijanski premijer u ostavci Mario Draghi želi uvesti taj paket pomoći povrh već odobrenih 33 milijarde eura, kojima se od januara ublažavaju vrtoglavo visoke troškove struje, plina i benzina.

Prijedlogom paketa mjera planira se produljiti postojeće mjere usmjerene na smanjenje računa za struju i plin za kućanstava s niskim primanjima do četvrtog tromjesečja ove godine, kao i smanjenje tzv. nameta za „troškove sustava”.

Ti nameti, naime, osmišljeni su da se iz njih pomogne financiranje putem subvencija niza inicijativa – od solarne energije do razgradnje nuklearnih elektrana, a oni su obično činili više od 20 posto talijanskih računa za energiju prije nego što ih je vlada smanjila.

Talijanska vlada također želi proširiti krug onih s niskim i srednjim primanjima kojima bi isplaćivala bonus od 200 eura, a planirano je i produljenje smanjenja trošarina na motorna gorivo s 21. avgusta na 20. septembra.

Rim također razmatra da onemogući energetskim kompanijama da do oktobra jednostrano mijenjaju ugovore o opskrbi električnom energijom i plinom za kućanstva.

Budući da se porezni prihodi slijevaju u proračun bolje od očekivanog, financiranje paketa neće povećati ciljani javni deficit. Rim je prošlog tjedna potvrdio da ciljani deficit proračuna opće države iznosi 5,6 posto BDP-a.

Italija će u drugoj polovini godine izdvojiti i 1,6 milijardi eura za smanjivanje poreznog opterećenja plaća zaposlenicima s godišnjim prihodom manjim od 35.000 eura, a kako bi poduprla kupovnu moć starijeg stanovništva, vlada će podići mirovine za 2 posto već od četvrtog kvartala 2022., umjesto ranije planiranog januara 2023. gdoine, što će državnu blagajnu stajati oko 2,4 milijarde eura.

IZVORSEEbiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here