Naslovnica Vijesti BiH Novi Grad Sarajevo: Potpisani ugovori sa 33 početnika u biznisu za sufinansiranje...

Novi Grad Sarajevo: Potpisani ugovori sa 33 početnika u biznisu za sufinansiranje troškova

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić danas je u zgradi Općine potpisao 33 ugovora o sufinansiranju troškova početnika u biznisu. Za samostalni biznis odlučuje se sve više mladih, ali i starijih stanovnika općine Novi Grad Sarajevo. Ova podsticajna mjera provodi se kontinuirano od 2018. godine s ciljem podrške privredi i zapošljavanju. Kroz ovaj vid podrške razvoju privrede, zaposleno je više od 400 početnika u biznisu. Za taj program iz budžeta Općine Novi Grad do sada je izdvojeno više od 1.300.000 KM, a uz to je početnicima u biznisu pružena kontinuirana informativno savjetodavna podrška.

55

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo čestitao je obrtnicima na iskoraku za samostalni biznis, te istakao da u ovom momentu Općina Novi Grad Sarajevo ima 41.000 zaposlenih što je izuzetno velik uspjeh za državu Bosnu i Hercegovinu.

,,U proteklim godinama provodili smo niz programa vezano za podršku za zapošljavanje. U našem programu ‘’Pokrenimo Novi Grad zajedno’’ stajalo je 5% budžeta poticaju privredi, ta mjera je veća. Ovo je jedan od programa koji je imao bolju reakciju zato što nije bio ograničen broj ljudi. Od 2018. godine svi koji su se prijavili su dobili sredstva. Dovoljno je bilo ispuniti uslove koji su propisani i pravo na ta sredstva se ostvare’’, kazao je Efendić.

Efendić je dodao da je ove godine iznos sredstava povećan u odnosu na ranije, te da je tržište veliko sa različitim prilikama za razne poslove u svim djelatnostima i za sve one koji imaju ideju i volju za radom.

Pomoćnik načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj i finansije Emir Dedović kazao je kako Služba za privredu već nekoliko godina sa lokalnog nivoa pokušava pomoći prije svega onima koji spajaju novu vrijednost na prostoru općine Novi Grad Sarajevo.

,,Kroz budžet Općine Novi Grad obezbijedili smo da veliki broj sugrađana početnika u biznisu kroz obavljanje različitih djelatnosti uspiju da sami sebe zaposle što nam je u konačnici bio cilj. Prošli smo kroz pandemiju, te smo se uspjeli vratiti na nivo 2019. godine sa brojem zaposelnih, što je izuzetno važna činjenica, te ćemo nastaviti sa našim mjerama’’, kazao je Dedović.

Mladi poduzetnik Kerim Spiljak obrtnik djelatnosti javnog prevoza tereta kazao je da je ova vrsta poticaja jedna moralna i finansijska injekcija za mlade početnike u biznisu, te se zahvalio Općini Novi Grad Sarajevo na značajnoj podršci.

,,Smatram da sa ovom podrškom poduzetnici mogu ostvariti svoje ciljeve i biti što bolji i uspješniji u svom poslu. Bilo je teško uz pandemiju, ali smo se uspjeli izboriti, te se nadam da ćemo biti svi bolji i uspješniji poduzetnici u narednom periodu. Također, nadam se da će većina nas uspjeti uposliti u naše djelatnosti i nove radne snage’’, kazao je Spiljak.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here