Turska inflacija na najvećoj razini, u BiH viša od SAD-a

Inflacija u Bosni i Hercegovini je u martu iznosila 10,2 posto, dok posljednji podaci Trading Economicsa za maj ove godine pokazuju da je porasla na 14,4 posto.

63
Press Online
Turska inflacija dostigla je najveću razinu u posljednje 24 godine. Prema podacima koje je objavio turski statistički zavod godišnja stopa inflacije za jun ove godine iznosila je 78,62 posto, odnosno rast je na mjesečnoj razini iznosio 4,95 posto.

“Rastuće potrošačke cijene teško su pogodile populaciju od 84 miliona, s malo nade za poboljšanje u bliskoj budućnosti kao rezultat rusko-ukrajinskog rata, visokih cijena energije i hrane, i nagle depresacije lire, nacionalne valute. Cijene prevoza skočile su 123,37 posto u odnosu na prethodnu godinu, a cijene hrane i bezalkoholnih pića 93,93 posto, pokazuju vladini podaci. Turska je uživala brz rast prethodnih godina, ali predsjednik Recep Tayyip Erdogan je posljednjih nekoliko godina odbijao da značajno podigne stope kako bi ohladio nastalu inflaciju, opisujući kamatne stope kao “majku svakog zla”. Rezultat je bio pad turske lire i daleko manja potrošačka moć prosječnog Turčina”, javlja CNBC.

Do ovakvog razvoja situacije dovele su odluke predsjednika Erdogana koji je u više navrata u protekle dvije godine dao nalog turskoj centralnoj banci da smanjuje stope zaduživanja iako je inflacija nastavljala da raste. Guverneri, njih četvorica, koji su protivili nekonvencionalnoj politici predsjednika dobili su otkaze, a mijenjali su se i ministri finansija.

“Kamatna stopa u zemlji je postepeno smanjena na 14 posto prošle jeseni i od tada je ostala nepromijenjena. Lira je prošle godine pala za 44 posto u odnosu na dolar, a od početka ove godine je pala za 21 posto u odnosu na dolar”, dodaje CNBC.

The Financial Times piše da je Erdoğan, čija je vladajuća stranka doživjela pad podrške na historijski minimum, dijelom zbog ekonomskih previranja, također je podržao rast, ističući da će inflacija dostići “razumne nivoe” početkom sljedeće godine. No, prema FT-u, ekonomisti upozoravaju da bi povećanje minimalne stope plaće, koja pogađa oko 40 posto zvanične radne snage i ima štetni efekat na druge sektore, samo po sebi doprinijelo nastavku visoke inflacije u narednim mjesecima.

S druge strane stopa inflacije u Bosni i Hercegovini je u martu iznosila 10,2 posto, dok posljednji podaci Trading Economicsa za maj ove godine pokazuju da je porasla na 14,4 posto. Dok recimo prema podacima Trading Economicsa inflacija u SAD-u iznosi 8,6 posto za maj 2022, dok je u martu iznosila 8,5 posto.

IZVORN1
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here