Uskoro izgradnja najvećeg solarnog parka u BiH, objavljen javni poziv na uvid u idejni projekat

U Bjelajskom Vagancu pokraj Bosanskog Petrovca gradit će se veliki solarni park snage 88,5 MW na površini od 150 hektara, za što su provedena istraživanja.

68
U Bjelajskom Vagancu pokraj Bosanskog Petrovca gradit će se veliki solarni park snage 88,5 MW na površini od 150 hektara, za što su provedena istraživanja.

Objavljen je javni poziv na uvid u Idejni projekat ovog solarnog parka.

“Stranke u postupku se nakon uvida u idejni projekat moraju izjasniti o urbanističko-tehničkim uslovima za izgradnju građevine izrađenim prema važećem planskom dokumentu i namjeni površine za predmetnu građevinski parcelu, zatim o položaju, veličini i gabaritima objekata, kao i uređaja građevine koji mogu imati štetna zračenja i proizvoditi nedozvoljenu buku”, navedeno je u pozivu.

Da podsjetimo, firma Promondis u vlasništvu Bertholda Brentrupa je spremna da investira 45 miliona EUR u solarni park snage 88,5 MW.

solarni park

Riječ je o projektu koji je započet prije dvije godine, a završetak projekta se očekuje do 2024. godine.

Iz Vlade USK su kazali da će ovo biti najveći projekat proizvodnje solarne električne energije na području bivše Jugoslavije.

Prihodi za Općinu

Izgradnja solarnoga parka na lokaciji Bjelajski Vaganac od iznimnog je značaja za Bosanski Petrovac koji bi, ostvari li se ovaj projekt, prema riječima općinskog načelnika Mahmuta Jukića za  od koncesija godišnje ostvario prihod od oko 200.000 KM.

IZVORAkta.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here