Naslovnica Vijesti Svijet Turski satelit Turksat 5B uspješno stavljen u funkciju, Erdogan najavio lansiranje novih

Turski satelit Turksat 5B uspješno stavljen u funkciju, Erdogan najavio lansiranje novih

Lansiranjem nacionalnog satelita za nadzor “IMECE” sljedećeg januara i “Turksat 6A” sredinom 2023. godine, broj turskih satelita u svemiru dostići će deset, izjavio je u utorak predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan.

73

“Satelit Turksat 5B učinit će naš TV i širokopojasni satelitski kapacitet neprekidnim od Afrike do Bliskog istoka i Azije”, kazao je Erdogan.

Istakao je da će ovaj satelit pružiti podršku agencijama i službama za katastrofe i hitne slučajeve s ciljem održavanja komunikacije u ruralnim i planinskim područjima.

Erdogan je rekao da su dosad postojale određene tehničke poteškoće u pristupu programima za obrazovanje na daljinu zbog nedovoljne internet infrastrukture.

“Taj problem će također biti otklonjen. Satelit Turksat 5B služit će nas 30 godina”, kazao je turski predsjednik.

Podsjetio je da turske vlasti provode brojne aktivnosti u oblasti svemirskih istraživanja.

“Poduzimamo korake koji će našu zemlju dovesti na nivo koji zaslužuje u svakoj oblasti”, rekao je Erdogan te dodao da su satelitske tehnologije jedna jedna od tih oblasti.

Turkiye je 2008. godine u svemir lansirala satelit Turksat 3A, potom 2014. godine lansirala Turksat 4A, a 2015. godine Turksat 4B. Turkiye je prošle godine u svemir lansirala Turksat 5A.

Erdogan je također podsjetio da su proteklih sedmica poduzeli potrebne korake o korištenju naziva “Turkiye” za tu zemlju na stranim jezicima umjesto “Turkey”.

“Nema više ‘Turkey’, sada je ‘Turkiye’. Od sada ćemo i na trupu naših aviona pisati ‘Turkiye Hava Yolları’, a ne ‘Turkish Airlines’”, rekao je Erdogan.

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu početkom juna je poslao pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Antoniju Guterresu u kojem je zatražio da se promijeni ime te države na stranim jezicima u “Turkiye”, što je UN i učinio.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here