Koji građani u Federaciji mogu koristiti vaučere?

Vaučeri će možda biti aktivirani od kraja jula, a cjelokupan program će trajati do 31. decembra.

51

Nakon informacije da je Federalna vlada na posljednjoj sjednici usvojila program podrške razvoju turizma u iznosu od pet miliona KM, a od kojih će dva miliona biti izdvojena za vaučere građanima, mnogi se pitaju – kako do vaučera. Odgovor ima ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH Edita Đapo.

Moraju li se vaučeri koristiti isključivo lično ili se mogu ustupiti?

Vaučer nije prenosiv, dakle morate ga vi iskoristiti. Pravo na vaučer imaju svi punoljetni građani Federacije BiH.

Gdje će se sve turistički vaučeri moći realizovati, odnosno iskoristiti?

Osnovi razlog zašto smo krenuli u ovakvu realizaciju vaučera jeste da je država kao jedan od svojih prioriteta stavila i digitalizaciju sektora. Danas je izašla odluka Vlade FBiH za e-platforme koje nude turističke pakete. Mi ćemo za 15 dana objaviti koje su se platforme prijavile da budu posrednik za vaučere između Vlade i građana.

Na platformama se nude angažmani za razne destinacije?

Ideja je da se koriste isključivo za Federaciju tako da se novac građana vraća u privredu. Platforem će dobiti novac odmah, a građani kad kliknu na određeni paket, kada rezervišu određene hotele, karticom će platiti dio.

Do kada je planirano da ovaj program potraje?

Moramo završiti sa procedurama i nadam se da ćemo krajem jula krenuti sa ovim programom koji će trajati do 31. decembra. Nije moglo ranije zato što je budžet usvojen tek krajem marta. Ali nije kasno jer će se ovim produžiti sezona i mnogo će ljudi vaučere koristiti i za zimovanje.

Kakvo je interesovanje turističkih radnika u Neumu za ovaj program?

Oni su veoma zainteresovani i svjesni su da putem ovih platformi mogu ponuditi svoje pakete. Mislim da ćemo uspjeti sa ovim projektom.

IZVORN1
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here