Naslovnica Vijesti EU Njemačka ekonomija porast će ove godine samo 1,5 posto

Njemačka ekonomija porast će ove godine samo 1,5 posto

Njemačka ekonomija porast će ove godine 1,5 posto, procijenila je u utorak njemačka industrijska i trgovačka komora (BDI), prepolovivši prognozu rasta i upozorivši da bi gubitak ruskog plina izazvao recesiju.

83
Njemačka

„Industriji probleme zadaje dvostruka kriza, ruska invazija na Ukrajinu i posljedice pandemije koronavirusa”, rekao je predsjednik BDI-ja Siegfried Russwurm.

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck nedavno je najavio opsežne mjere ograničenja potrošnje plina s obzirom na dramatično smanjenje ruskih isporuka plinovodom Sjeverni tok 1.

Russwurm očekuje povratak ekonomskih aktivnosti na pretpandemijski nivo najranije krajem godine, pod uvjetom da u zapadnu Evropu i dalje stiže ruski plin.

“Prekid bi imao katastrofalne posljedice po prerađivačku industriju i neizbježno bi gurnuo našu ekonomiju u recesiju”, rekao je Russwurm.

Njemački regulator za energiju Bundesnetzagentur saopćio je u utorak da još nije vrijeme za proglašenje krize u opskrbi plinom. Takva objava značila bi ograničenje opskrbe industrije kako bi se zaštitile osnovne usluge i kućanstva.

„Definitivno sam za to da se pomno odmjeri trenutak za objavu najvišeg nivoa pripravnosti (na krizu u opskrbi)”, rekao je šef regulatora Klaus Mueller.

Čelnik BDI-ja upozorio je pak da kompanije posrću pod teretom troškova, u okruženju visoke inflacije, potaknute naglim rastom cijena energije i sirovina, pozivajući vladu da značajno smanji mrežne i naknade na struju.

Cijene plina u Evropi naglo su počele rasti još prošle godine zbog niskih zaliha i oporavka ekonomije od pandemijske krize. U ovoj godini dodatno su ih potaknule evropske sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

EU je do rata ruskim plinom podmirivala čak 40 posto svojih potreba, a Njemačka i do 55 posto, pa je sada na ionako napregnutom globalnom tržištu prisiljena nadoknaditi ogroman manjak, nastao smanjenim isporukama plina iz Rusije.

Visoke cijene plina u Evropi privukle su više ukapljenog plina, no evropske zemlje nemaju dovoljno razgranatu infrastrukturu koja bi u cijelosti zadovoljila potražnju za LNG-om, a i globalna ponuda jedva prati potražnju, ističe Reuters.

IZVORReuters
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here