Učešće kompanije m:tel u konferenciji „Cyber security – izazovi i rješenja u digitalnom svijetu„

Donosioci odluka i IT stručnjaci iz BiH razgovarali o Cyber sigurnosti

85

U organizaciji Američke trgovačke komore u BiH (AmCham BiH), a uz podršku kompanije m:tel, u Sarajevu je 9. juna održana konferencija pod nazivom „Cyber security – izazovi i rješenja u digitalnom svijetu“.

Konferenciju su otvorili službenik za ekonomska pitanja Ambasade SAD u BiH, Ryan S Miller, generalni sekretar AmCham BiH, Nedim Hamzić, te član upravnog odbora i predsjednik ICT komiteta AmCham-a, Damir Dizdarević.

Na konferenciji se razgovaralo o aktuelnim temama i tehnologijama iz oblasti cyber sigurnosti, te zaštiti djece u online svijetu.

U toku konferencije održana je i panel diskusija na temu pokretanja inicijative i donošenja odgovarajućih zakonskih rješenja vezanih za Cyber sigurnost. U panelu je učestvovao i izvršni direktor za tehniku kompanije m:tel, Milan Aleksijević kao predstavnik jednog od tri dominantna telekom operatera.

“Cyber prostor je neprestano izložen sve opasnijim napadima hakera koji kontinuirano ispituju i pronalaze nove vrste ranjivosti ICT opreme i rešenja. Mtel zato dosta polaže na ulaganje kako u odgovarajuću opremu tako i u ljudske resurse kako bi pravilno adresirao ovu oblast. U saradnji sa kompanijama iz naše grupacije, relevantnim partnerskim kompanijama kao i kroz kontinuiranu edukaciju naših zaposlenih, stalno ispitujemo, pronalazimo i primenjujemo najbolje svetske prakse iz ove oblasti i implementiramo najnaprednija rešenja koja nudimo i svojim korisnicima. Naša obaveza je da pored toga što kontinuirano radimo na zaštiti svoje infrastrukture i naših korisnika, intenzivno radimo i na podizanju svesti javnosti o cyber sigurnosti što i činimo kroz različite projekte i saradnju sa relevantnim organizacijama i državnim institucijama“, istakao je tokom izlaganja Aleksijević.

Na panelu su učestvovali i predstavnici državnh i entitetskih institucija: poslanici parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović i Saša Magazinović, predstavnica Ministarstva sigurnosti BiH Sabina Baraković, poslanik parlamentarne skupštine Federacije BiH Damir Mašić te predstavnik Akademskog CERT tima Predrag Puharić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here