Povrat od prodaje u prvom kvartalu raste na 18,2 posto

Porsche je povećao prihode od prodaje i operativnu dobit.

62
porsche

Stuttgart. Kompanija Porsche AG je dokazala snažnu učinkovitost na početku godine. U prva tri mjeseca 2022. godine kompanija je povećala i prihode od prodaje i svoju operativnu dobit u odnosu na prvi kvartal prethodne godine. Prihodi od prodaje su porasli sa 7,73 na 8,04 milijardi eura, a operativna dobit sa 1,26 na 1,47 milijardi eura. To je povećanje od 4,1, odnosno 17,4 posto. Povrat od prodaje poboljšao se sa 16,2 na 18,2 posto.

 

„Uprkos svim globalnim izazovima, još uvijek smo na dobrom putu. U prvom kvartalu, Porsche je posebnu korist imao od snažne, raznovrsne prodaje, neproporcionalnog rasta u drugim poslovnim segmentima i pozitivnih učinaka na valutu. Zbog mnogih vanjskih izazova na koje ne možemo uticati, teško je dati perspektivu. Ipak, cilj nam je povrat prodaje od najmanje 15 posto u poslovnoj 2022. godini,” kaže Lutz Meschke, zamjenik predsjednika i član Izvršnog odbora zaduženog za finansije i IT sektor u kompaniji Porsche AG.

U cilju ostvarivanja svojih visokih očekivanja koja se tiču profita a s obzirom na rat u Ukrajini, proizvođač sportskih automobila je poduzeo dodatne mjere kako bi osigurao dobre rezultate. „Naše jake kvartalne brojke pokazuju da je naša radna grupa obavila odličan posao,“ kaže Meschke.

Proizvođač sportskih automobila je ostvario rast prihoda uprkos tome što su isporuke pale za pet posto u odnosu na prethodnu godinu; u prvom kvartalu kupcima je isporučeno 68.426 vozila. Najprodavaniji modeli su bili Cayenne (19.029) i Macan (18.329). Potpuno električni Taycan je bio treći najpopularniji model (9.470). „Naša strategija elektromobilnosti pokazuje svoj učinak: 23 posto od svih isporučenih vozila je bilo elektrificirano – a 14 posto je bilo potpuno električno,” kaže Oliver Blume, predsjednik Izvršnog odbora kompanije Porsche AG. Kompanija je stoga na dobrom putu da ostvari svoje ambiciozne ciljeve. Očekuje se da će 2025. godine polovina od svih novih prodaja kompanije Porsche biti prodaja elektrificiranih modela – bilo da je riječ o potpuno električnim ili plug-in hibridnim vozilima. Očekuje se da će do 2030. godine udio novih vozila kompanije Porsche sa potpuno električnim pogonskim sklopom iznositi ukupno više od 80 posto.

Oliver Blume: „Knjige narudžbi su nam pune i naporno radimo kako bismo zadovoljili potražnju uprkos svim neizvjesnostima. U duhu motosportskog tima, svi uposlenici pokazali su veliku predanost u radu koji su obavljali zajedno, na najvišem nivou.“

Uprkos neizvjesnostima širom svijeta, kompanija Porsche i dalje ulaže u oblasti koje su relevantne za budućnost, poput elektrifikacije, digitalizacije i održivosti. „Jedna stvar se može reći sa sigurnošću: Naša interna organizacijska struktura je vitka i snažna. Cilj kompanije Porsche jeste i ostaje postavljanje standarda u smislu profitabilnosti i novčanog toka”, naglašava Meschke.

 

„Važno nam je da impresioniramo naše kupce širom svijeta, ostvarimo profitabilan rast i preuzmemo društvenu odgovornost”, nastavlja izvršni direktor Oliver Blume. Porsche je već pokazao svoju društvenu posvećenost u prvom kvartalu, pružajući tečajeve jezika za izbjeglice iz Ukrajine i donacijama za UN-ov program za izbjeglice. „Ne smijemo dozvoliti da zbog našeg uspjeha izgubimo iz vida one koji se ni krivi ni dužni suočavaju sa poteškoćama. Veoma smo zabrinuti zbog patnje ukrajinskog naroda.“

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here