Prenamjena i reciklaža elektronskog otpada je društvena odgovornost

Pomozimo našoj domovini – Za bolje sutra, već danas doniraj uređaje koje ne koristiš.

229
kompjuteri nade

Pod velom ekološke i humanitarne situacije u Bosni i Hercegovini, rodila se ideja o Kompjuterima Nade – neprofitnoj organizaciji koja nudi učinkovito rješenje za problem elektronskog otpada u BiH, bezuvjetno pružajući svoje usluge kompanijama i stanovništvu.

Kompjuteri Nade su mnogo više od još jedne ekološke priče. Ova organizacija nudi rješenje problema neadekvatnog odlaganja IT opreme kojem svakodnevno svjedočimo. Procesom prenamjene ostvarujemo vezu između ljudi i tehnologije, istovremeno reducirajući elektronski otpad i olakšavajući životne okolnosti drugima uz pomoć vaših uređaja.

Cjelokupan proces rada počinje vašim pozivom, porukom ili e-mailom, kojim želite donirati svoje dotrajale računare i IT opremu koju više ne koristite. Pri preuzimanju doniranih uređaja, isti se repariraju i nadograđuju, te se u sasvim novom ruhu doniraju onima kojima su najpotrebniji, bilo da se radi o dobrotvornim organizacijama, udruženjima građana ili socijalno ugroženim stanovnicima Bosne i Hercergovine.

Kako lista za donacijama ove organizacije svakodnevno raste, tako raste i potreba za uređajima koji će proći proces prenamjene i „oživljavanja“, spremni da već sutra posluže kao nečija pomoć pri školovanju, zabavi i olakšanoj svakodnevnici. IT elektronika koju preuzimaju podrazumijeva desktop računare, laptope, monitore, tablete, printere, periferiju (miš, tastatura, zvučnik, i sl.), mrežnu i telekomunikacijsku opremu, kao i ostale komponente računara poput monitora, matičnih ploča, hard diskova, i sl.

Organizacija ne preuzima bijelu tehniku i bavi se isključivo prenamjernom IT elektronike. Njihov cjelokupan rad zasnovan je na ekološkom 3R načelu – Reduce/Smanjenje, Reuse/Prenamjena, Recycle/Reciklaža elektronskog otpada. Kompjuteri Nade vođeni su idejom da je prenamjena najkorisniji oblik reduciranja e-otpada kao i njegove reciklaže, te da Bosna i Hercegovina zaslužuje imati jedan ekološki produktivan i društveno odgovoran sistem regulacije ovog problema, u kojem ćemo zajedničkim snagama uz malo truda učiniti mnogo korisnog za lokalnu zajednicu.

Pomozimo našoj domovini – Za bolje sutra, već danas doniraj uređaje koje ne koristiš.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here