Ništa zajedničko: Rusi sa Forbesove liste  odriču se veza sa domovinom

U Silikonskoj dolini primjetno je novo raspoloženje: oni koji su se prije nekoliko mjeseci hvalili uspjesima Rusa i zahvaljivali na ruskim ulaganjima, danas negiraju svoje veze sa Rusima i Rusijom.

61
oligarsi
Russia, Syzran - FEBRUARY 27, 2022: sanctions against Sberbank. ban on leaving Russia, passports and bank cards under lock and key.

Osnivač društvenih mreža Telegram i Vkontakte Pavel Durov, suosnivač Revolut Bank Nikolaj Storonski, osnivači mobilnih igara Playrix Igor i Dmitri Bukman, ali i drugi milijarderi, rođeni u Rusiji, traže da se njihova imena ne povezuju sa njihovom domovinom. Razlog je zapravo vrlo jednostavan – niko od njih se ne želi naći na slijedećem popisu sankcija protiv Rusije, objavio je američki Forbes. U Silikonskoj dolini primjetno je novo raspoloženje: oni koji su se prije nekoliko mjeseci hvalili uspjesima Rusa i zahvaljivali na ruskim ulaganjima, danas negiraju svoje veze sa Rusima i Rusijom.

 

Strah od sankcija

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu, zapadne zemlje su kolektivno uvele već šest paketa sankcija za Rusiju. Ali osim ruskih kompanija, sankcije se odnose i na ruske milijardere koji su na neki način povezani sa Moskvom. Konkretno, Ujedinjeno Kraljevstvo je već uvelo sankcije desetorici najbogatijih Rusa, Evropska unija devetorici, a Sjedinjene Američke Države četvorici. Mnogima od njih blokirani su računi u stranim bankama, konfiskovani su privatni avioni, jahte i vile. Stoga svaka naredna najava novih sankcija ne može, a da ne uznemiri desetine drugih bogataša u Rusiji.

Zato ruski milijarderi koji svoj posao grade negdje u inostranstvu ili jednostavno već duže vrijeme žive van Rusije, sve više počinju naglašavati da nisu ruski biznismeni.

Tako je Pavel Durov odmah na početku velikog invazije na Ukrajinu podsjetio da je porodica njegove majke iz Ukrajine, a da je on napustio Rusiju 2014. godine. I to ne iz čista mira, nego zbog zahtjeva ruske sigurnosne službe FSB da otkrije podatke najveće društvene mreže u Rusiji i Ukrajini VKontakte, čiji je osnivač. Durov je tada bio izvršni direktor društvene mreže. Prije toga, FSB je pokušao izvršiti pritisak na njega 2011. zahtijevajući zatvaranje naloga opozicionih grupa tokom dva sastanka. Durov sada živi u Dubaiju i francuski je državljanin.

Nikolaj Nik Storonski živio je u Rusiji do svoje 20. godine. Potom se preselio u Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje je 2015. sa Ukrajincem Vladom Yatsenkmo osnovao digitalnu banku Revolut. Njegov portparol je rekao da je Storonski britanski državljanin pa je insistirao da ga ne nazivaju ruskim milijarderom. Ali treba dodati i da je otac Storonskog, Nikolaj Mironovič Storonski, glavni menadžer ruskog Gazproma i da je generalni direktor Gazprom Promgaza od decembra 2019. godine.

Braća Igor i Dmitrij Bukman osnovali su 2004. godine u Rusiji kompaniju koja se bavi kreiranjem mobilnih igara Playrix. Kompaniju su 2013. godine izmjestili u Irsku. I uprkos činjenici da hiljade zaposlenih i dalje rade iz Ukrajine i Rusije, braća Bukman traže da ih ne nazivaju ruskim milijarderima, objašnjavajući da su od 2016. državljani Izraela.

Evgenij Švidler važi za biznismena koji ima bliske veze sa Rusijom. Prije svega, on je partner Romana Abramoviča, koji je već sankcioniran od strane zapadnih zemalja. Švidler je suosnivač investicijske kompanije Millhouse, koji ima udjele u ruskom Sibnjeftu (sada Gazprom njeftu), Aeroflotu i Ruspromavtu, a 2014. otvorio je predstavništvo svojih kompaniju na aneksiranom Krimu. Međutim, Švidler tvrdi da nema nikakve veze sa Rusijom. Rođen je u Ufi, a od 1994. godine ima američko državljanstvo, dok je 2010. godine dobio i britansko.

Leonid Blavatnik rođen je u Odesi, a živio je u Rusiji. Međutim, 1978. emigrirao je u Sjedinjene Američke Države. Blavatnik negira veze sa Rusijom, državljanin je Velike Britanije i SAD. Obogatio se u saradnji sa Viktorom Vekselbergom, koji je na udaru zapadnih sankcija. Međutim, Blavatnik sada ulaže samo u strane kompaniju poput Warner Music, hemijskog proizvođača LyondellBassell i Tory Burch. Poznat je po svojim donacijama univerzitetima Stanfordu, Harvardu i Oksfordu.

 

Investitori ne žele ruski novac

No, nisu milijarderi rođeni u Rusiji nisu jedini koji ne žele imati veze sa ovom zemljom. Ne samo da se bogati odriču svoje domovine, već i strani ulagači ne žele komunicirati sa ruskim novcem. U posljednje vrijeme temeljito se provjeravaju odnosi partnera i pretresaju dosadašnja pravila pokretanja posla. Poduzetnici i investitori zabrinuti su da bi njihov kapital mogao nestati. Drugi se boje da bi svako povezivanje sa bogatim Rusima moglo negativno brendirati njihove kompanije ili startupe. Nekoliko je upečatljivih primjera koji ilustriraju ovaj trend.

Y Combinator, američki poduzetnički inkubator za startupe, zamolio je sve svoje partnere da potvrde da ne potpadaju pod američki popis sankcija. Osim toga, moraju potvrditi da ne sarađuju direktno ili indirektno sa onima koji su podvrgnuti sankcijama.

Masha Bucher, osnivačica Day One Ventures, u komentaru za The Washington Post  odbila je saradnju sa ruskim investitorima. Kao tinejdžerka, Ruskinja Maša Drokova bila je čelnica predsjedničke proputinovske organizacije Naši (Putin & co). Tokom promocije svog fonda Day One ona je govorila da su među ulagačima ruski milijarderi Aleksandar Mamut i osnivač ruskog telekomunikacijskog i medijskog konglomerata System Vladimir Jevtušenko. Međutim, nakon ruske invazije na Ukrajinu, Bucher je demantirala ovu informaciju. Kaže da je dugo vremena “izbjegavala” ruski novac jer je postao toksičan nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.

Juri Milner rođen je u Moskvi, ali je 1990. otišao na studij u SAD. Milner je bio suvlasnik i predsjednik upravnog odbora Mail.Ru grupe. Osim toga, ima venture fond DST Global, u koji su uložili sankcionirani Ališer Usmanov, VTB banka i Gazprom. No, Milner ističe da je izraelski državljanin, a 97 posto svog bogatstva zarađuje izvan Rusije. Sada se milijarder odriče ne samo ruskog državljanstva, već i dijelom novca. Njegovi predstavnici tvrde da nakon 2011. njegov fond nije bio u interakciji sa ruskim ulaganjima te je vratio sredstva VTB-u 2014., kada su banku prvi put sankcionirale Sjedinjene Američke Države.

Esther Dyson, poznata investitorica iz Silicijske doline, bila je članica upravnog odbora Yandexa prije ruske invazije. Međutim, napustila je ovu funkciju 7. marta.

Nick Davidov, investitor iz Silicijske doline, napustio je svoj ruski fond rizičnog kapitala Gagarin Capital. Razlog je taj što je njegov partner želio ostati u zemlji i ulagati u lokalne kompanije. Stoga su Davidov i njegova supruga stvorili novi fond Davidovs Venture Capital, koji ne ulaže u ruske firme. Štoviše, od firmi traže potpisivanje ugovora u kojem se navodi da neće ulaziti na rusko tržište.

Redline Capital Management, londonski fond, odrekao se investicijskih veza sa milijarderom Vladimirom Jevtušenkom. Osim toga, nakon 24. februara, Fond je izbrisao stranicu Tim koja je sadržavala informacije o Jevtušenkovovoj kćeri Tatjani. Ona je izvršna direktorica i upravljačka partnerica Fonda. No, najzanimljivije je to što je bila savjetnica sankcionirane ruske banke Sberbank.

Denis Dovgopoli, suosnivač i upravljački partner grupe GrowthUP, objavio je 8. marta da će ruski novac postati toksičan. Tada se doznalo da je evropski venture fond Index Ventures najavio povlačenje sa ruskog tržišta i prestanak ulaganja u kompaniju koje su na neki način povezane sa Rusijom.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here