U RH se iz BiH mogu prenijeti puževi i žabe, ali ne može sendvič sa salamom

Oduzimanje hrane na graničnim prelazima je svakodnevnica.

33
granični prelazi

Stroga pravila na graničnim prelazima s Republikom Hrvatskom i dalje iznenađuju stanovnike s obje strane granice. Dok su se ranije uglavnom sankcionirali oni koji prenose veće količine cigareta i duhanskih proizvoda, a stanovnici Republike Hrvatske redovito dolazili u nabavku hrane u prodavinice diljem BiH, sada je situacija potpuno drukčija, piše Večernji list BiH.

Oduzimanje hrane i kazne zbog pokušaja prenošenja iste preko granice postali su svakodnevica, pa i kada je riječ o sasvim malim količinama. Kako bi se ubuduće izbjegle sankcije i neugodna iskustva, ponovno podsjećamo što je sve i u kojim količinama uopće moguće prenijeti iz BiH u Hrvatsku. Nije dopušteno iz trećih zemalja, u koje spada i BiH, u Republiku Hrvatsku unijeti meso i mlijeko te proizvode od mesa i mlijeka.

Lična upotreba

Prema pravilima u Hrvatskoj, dopušteno je unijeti do dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrana koja se koristi iz medicinskih razloga, hrane za kućne ljubimce, proizvoda životinjskog podrijetla kao što su med i jaja, ali i do dva kilograma puževa ili žabljih krakova. Dopušteno je unijeti dvadeset kilograma po osobi svježe, sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji. Za ličnu upotrebu dopušteno je unijeti u Republiku Hrvatsku kruh, kolače, tost, kekse i vafle, čokolade i slastice (uključujući slatkiše) s manje od 50% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja, koncentrata juhe i poboljšivača okusa.

Putnici bez plaćanja carine, PDV-a i trošarine u Republici Hrvatskoj mogu unijeti svega 40 cigareta, 20 cigarillosa, 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje, jednu litru alkohola s udjelom alkohola većim od 22 posto, dvije litre alkoholnih pića s udjelom alkohola 22 posto i manje. Vina se mogu unijeti četiri litre, 16 litara piva uz uvjet da su putnici stariji od 17 godina.

Od plaćanja uvoznih davanja oslobođeno je gorivo u standardnim spremnicima svakog prevoznog sredstva, kao i do 10 litara identične vrste goriva u prikladnim prenosivim spremnicima za rezervno gorivo.

Ograničenja i kazne

Količine mogu biti i veće ako putnici žele platiti carinu. Tako osoba starija od 17 godina za svoje lične potrebe u Republici Hrvatskoj nakon što plati carinu može unijeti 800 komada cigareta, 400 komada cigarillosa, 200 komada cigara, kilogram duhana za pušenje, 10 litara jakog alkoholnog pića, 20 litara međuproizvoda, 90 litara vina, uključujući najviše 60 litara pjenušavog vina, 110 litara piva. Iako su Carinska uprava Hrvatske i Uprava za neizravno oporezivanje BiH nedavno potpisale memorandum kojim je predviđena razmjena podataka kako bi se spriječile zloupotrebe prigodom uvoza i izvoza roba, pranja novca, nelegalne trgovine te korupcije u carinskim službama za stanovnike ostala je mogućnost povrata PDV-a.

“Fizička osoba ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih pristojbi u vrijednosti do 300 eura, a za to možete svakako zatražiti povrat PDV-a na hrvatskoj granici”, objašnjeno je nakon potpisivanja memoranduma. Podsjetimo, nedavno se bračni par iz Livna morao vratiti s graničnog prelaza s RH zbog četiri banane, 3-4 jabuke, nekoliko šnita kruha i pola sirnog namaza od 100 grama.

IZVORVečernji List
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here