Mercedes prekida partnerstvo sa Renaultom

Renault je 16,45 milijuna akcija prodao po cijeni od 69,50 eura

59
merzedes

Partnerstvo  između Daimlera i Renaulta bio je jedan od najspektakularnijih saveza u europskoj automobilskoj industriji ali i trajna katastrofa. Sada Nijemci žele samostalno nastaviti s poslovanjem.

Renault je prodao svoj akcionarski udio od 1,5 posto u konkurentskom društvu Daimler sa sjedištem u Stuttgartu te je prodajom uzeo 1,14 milijardi eura. Francusko društvo planira iskoristiti dio prihoda za smanjenje duga.

Novom šefu Renaulta, Luca de Meo-i, partnerstvo s ovim vrhunskim njemačkim proizvođačem više nije prioritetno.

Renault je institucionalnim ulagačima 16,45 milijuna Daimlerovih akcija plasirao po cijeni od 69,50 eura. Ova cijena je niža za 3,6 % od zaključne cijene akcija koja je bila na snazi prethodni dan. Nakon ovog poteza, akcije Renault su se blago povećale.

Philippe Houchois, analitičar američke investicijske banke Jefferies, izrazio je diskutabilnost pothvata Renaulta. Također je naglasio da se od vremena Renaultovog ulaganja u akcije Daimlera, vrijednost istih i više nego udvostručila. S druge strane, Daimlerove akcije koje su pripadale Renaultu danas vrijede samo oko 360 milijuna eura.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here