Modna dizajnerica i poduzetnica iz Tomislavgrada, Marija Perić, svoj poduzetnički put započela je 2011. godine dizajnirajući torbicu za sebe koja je naišla na oduševljenje mnogih žena, što je rezultiralo i predstavljanjem prve kolekcije pod brendom My Lovely Bag.   Uz puno truda i rada, unatoč izazovima, iz garaže porodične kuće uspjela je otvoriti modernu tvornicu koja danas upošljava 25 žena. Bitno je naglasiti da svaka My Lovely Bag torbica predstavlja stopostotni bosanskohercegovački dizajn i izradu, čime Perić nastoji pokazati da se u Bosni i Hercegovini itekako može biti uspješan i motivirati mlade da ostanu ovdje i odvaže se na pokretanje vlastitih biznisa. Također, kompletan fokus My Lovely Bag torbica je na ekonomskom osnaživanju žena koje ih s ljubavlju izrađuju za druge žene. Za Business Magazine Perić govori o svom poduzetničkom putu, šta je to što My Lovely Bag torbice čini toliko posebnim, te značaju osnaživanja poduzetništva žena i međusobnoj podršci poduzetnica.

BM: Šta Vas je motiviralo za pokretanje modnog brenda My Lovely Bag i kako je tekao Vaš poslovni put od ideje do prepoznatljivih proizvoda na tržištu?

PERIĆ: Najveći “krivci” za pokretanje vlastitog modnog brenda svakako su bili moja kreativnost i neutaživa želja za neobičnim modnim dodacima, a sve se dogodilo prilično spontano. Nakon završenog fakulteta, zaposlila sam se u računovodstvu jedne firme. Skiciravši jednom prilikom torbicu samo za sebe, koju je po mojim uputama odradila lokalna šnajderica, došla sam do modnog detalja koji mi je baš nedostajao u tom trenutku. Sličnih stvari tada nije bilo na tržištu stoga sam ih napravila još nekoliko, samo za sebe. Baš ta moja prva modna ostvarenja izazivala su neočekivano puno divnih komplimenata gdje god bih se pojavila te upućivala na činjenicu da bi moje torbice mogle imati i kupce. Bile su to torbice izrađene od umjetne kože koju sam pronašla u BiH, materijala koji su dostupni svima, ali su se izdvojile dizajnom, odvažnošću i ljubavlju kojom su osmišljene i izrađene. Odvažila sam se, napravila konkretnu kolekciju i predstavila ju na društvenim mrežama nakon čega je uslijedila lavina zaljubljenica u My Lovely Bag. Moj poslovni put, započet 2011. godine u garaži moje obiteljske kuće koju sam pretvorila u šivaonicu s nekoliko šnajderica, uz puno rada, truda i požrtvovnosti, izazova, uspona i padova, doveo je do današnje moderne tvornice s 25 djelatnica koje s ljubavlju izrađuju najljepše torbice na svijetu.

BM: Šta je to što My Lovely Bag proizvode čini posebnim?

PERIĆ: Prvenstveno, svaka My Lovely Bag je od same ideje do konačne izrade zaista stvorena s ljubavlju. Ispočetka sam torbice dizajnirala i radila od materijala dostupnih na tržištu, no vremenom sam shvatila da moji kupci zaslužuju nešto posebno i jedinstveno. Zato već nekoliko godina dizajniram materijale, kopče i ukrase od kojih nastaju kolekcije My Lovely Bag torbica. Ovo je kompleksna stvar koja se radi mjesecima, ali pruža nevjerojatan osjećaj stvaranja nečega novoga. Također, iznimno sam ponosna na činjenicu da svojim kupcima mogu ponuditi stopostotni domaći dizajn i izradu.

BM: S kojim izazovima ste se susretali na svom poduzetničkom putu?

PERIĆ: Među prvim izazovima bilo je pronaći vrsne šnajderice jer moj grad nije imao tradiciju šivanja koliko to imaju neki drugi dijelovi BiH. Kasnije sam, po fazama proširenja tvornice, organizirala i edukacije i obuke za nove djelatnice. Podsjetit ću da je My Lovely Bag prvi regionalni brend specijaliziran za ručnu izradu ženskih torbica, ali veliki izazov je bio suočiti se s jeftinim kopijama torbica i našeg dizajna koji su se pojavili vrlo brzo nakon našeg početnog uspjeha. Koliko god je kompliment kada netko želi kopirati nešto tvoje, toliko je izazov predstaviti tržištu vrijednost svog originala. Drago mi je da kupci shvaćaju da kada kupe My Lovely Bag, osim što imaju najljepšu torbicu, podržavaju domaći dizajn i izradu i potpomažu ostanku ljudi u BiH. Sve moje djelatnice su uredno prijavljene i imaju pristojna primanja kojima uzdržavaju ili pomažu uzdržavati svoje obitelji. Definitivno najveći izazov je bio suočiti se s krizom prouzrokovanom pandemijom koronavirusa i vratiti se nakon velikog lockdowna. Bila sam primorana zatvoriti tvornicu dva mjeseca. Vrijeme dok je tvornica bila zatvorena provela sam dizajnirajući kolekciju za koju sam vjerovala da će nas dići na noge nakon svega. Popuštanjem mjera lansirali smo novu kolekciju, oduševili tržište i malo pomalo vratili se u punom sastavu u tvornicu. Ovo je bila potvrda da se s kvalitetnim proizvodom u koji vjeruješ uvijek možeš vratiti na tržište, čak i u teškim i izazovnim vremenima.

S kvalitetnim proizvodom u koji vjeruješ, uvijek se možeš vratiti na tržište, kaže Perić

BM:  Da li je ženama općenito teže uspjeti u poslovnom svijetu nego muškarcima? Koje teškoće u poduzetništvu one ne dijele s muškarcima?

PERIĆ: U poslovnom i poduzetničkom svijetu važno je biti svjestan da bez konstantnog truda i rada nema uspjeha, bez obzira na spol. Žene imaju istaknutiju emociju, nekada to može biti pozitivno, nekada negativno. Ja radim posao koji sam stvorila iz ljubavi, u svom poduzeću radim sa ženama i za žene i to je jedna pozitivna energija koja se osjeća i kroz naše proizvode.

Radim sa ženama i za žene i to je pozitivna energija koja se osjeća i kroz naše proizvode, ističe Perić

BM: U čemu se ogleda značaj poduzetništva žena i zbog čega je važno ohrabrivati žene da se odvaže na pokretanje vlastitih biznisa? Kako poduzetništvo žena može doprinijeti značajnijim promjenama u društvu?

PERIĆ: Još uvijek imamo isključivo “ženske poslove” od kojih ne možemo pobjeći u svakodnevnom životu. Tako je svaka žena u vlastitom domu kuharica, spremačica, taxi, učiteljica, bolničarka… i uz uspješno vođenje vlastitog biznisa, žena bez pogovora i dalje na svojim leđima nosi ona “tri ćoška kuće” i snagu koja je potrebna svima oko nje. Žene donose pozitivne promjene u poduzetništvu i društvu, ne boje se učenja i novih izazova. Svaka žena koja ima volju, želju i ideju zaslužuje priliku za izgradnju sebe kroz posao i karijeru, a potrebna joj je samo podrška najbližih i poštovanje svih s kojima se susreće kroz posao. Ogromna je razlika između poduzetništva muškaraca i žena, ali je zato i ogromna razlika između nas i muškaraca, jer samo žena može nositi navedeni teret i pritom još biti uspješna na svim poljima. Ohrabrujem sve žene koje se žele okušati u poduzetništvu, samo naprijed, jer žena si, možeš sve.

Ohrabrujem sve žene koje se žele okušati u poduzetništvu, naglašava Perić

BM: Koliko su u poslovnom svijetu žene podrška jedna drugoj? Koliko žene mogu biti inspiracija jedna drugoj?

PERIĆ: Kroz više od 10 godina u poduzetništvu, susrela sam se sa stotinama poduzetnica i poslovnih žena, ostvarila lijepa prijateljstva i suradnje i mislim da žene zaista mogu jedna drugoj pružiti veliku bezinteresnu podršku. Brojne savjete, veliku podršku i motivaciju dobila sam upravo od drugih žena. Ja sam uvijek otvorena za svaku pomoć i podršku drugim ženama. Sudjelovala sam i na brojnim konferencijama koje u fokus stavljaju žene u poduzetništvu.

BM: Kojim se motivima vodite u poslu i šta biste savjetovali mladim ženama koje imaju ideje i koje su na početku poduzetničke karijere?

PERIĆ: Ovaj posao radim isključivo zbog svojih konačnih klijentica, onih koje nose My Lovely Bag, jer bez njih ovaj posao ne bi imao smisla. One su moja najveća motivacija i inspiracija, a najveća nagrada mi je pozitivna povratna informacija i osmijeh kada nova vlasnica ugleda svoju novu torbicu. Moj najveći motiv je iz kolekcije u kolekciju opravdati očekivanja i povjerenje klijentica. Svakom novom kolekcijom nastojim kvalitetu podići na novi nivo i udovoljiti funkcionalnosti koju kupci traže. Ako imaš dobru i originalnu ideju ili proizvod, mjesta uvijek ima. Bitno je ponuditi nešto drugačije i kvalitetno i ne očekivati uspjeh preko noći. Puno rada i truda na dobroj ideji publika će uvijek prepoznati i nagraditi najljepšim mogućim načinom – povjerenjem i kupnjom baš tvog proizvoda između svih ostalih.

BM: Šta možemo očekivati od brenda My Lovely Bag u narednom periodu?

PERIĆ: Trudim se iz sezone u sezonu ponuditi nove modele za različite životne potrebe i situacije u kojima žene trebaju omiljenog saveznika na ramenu. Tako uz nove modne torbice koje spremamo za kolekciju proljeće/ljeto, spremamo i novitete specijalizirane za poslovne žene, za mame, ali i za naše najmlađe klijentice. Jedinstveno, s ljubavlju dizajnirano i ručno izrađeno u BiH.

 Žene rade srcem

BM: Iza My Lovely Bag torbica stoje isključivo žene. Koje su to vrijednosti koje žene donose kompanijama u odnosu na muškarce?

PERIĆ: Da, sve djelatnice u mom poduzeću su žene i prvenstveno sve dijelimo jednu pozitivnu emociju i ljubav prema onome što radimo. Žene rade srcem. Oduševljenje cijele ekipe kada odradimo nešto novo ili nešto dobro pruža mi nevjerojatnu motivaciju za dalje.

 

O projektu koji realizira Business Magazine u saradnji sa UniCredit Bank

Žene u biznisu su dugo bile izuzetak, nikada pravilo, no, vrijeme i cjelokupan napredak čovječanstva polako, ali sigurno pomiče granice koje su uglavnom rezultat izuzetno jakih predrasuda protiv kojih se generalno najteže boriti. Boriti se u dokazivanju da znaju, žele i na koncu mogu realizirati svoje snove čak i kada to izgleda preteško, stalno je „stanje“ u kojem se nalaze žene diljem svijeta, pa i u Bosni i Hercegovini. Kada se čitaju suhoparne brojke, koje daju rezultati raznih globalnih analiza koje obuhvataju i našu zemlju, skoro da se nije teško obeshrabiti. Ipak, u svakodnevnom radnom okruženju žena je sve više, pozicija koje zauzimaju, također, su sve više i značajnije no negdje se ipak zapaža da napredovanje do vrha, ide teže nego bi trebalo. Činjenica je da su se neke kompanije ohrabrile dati priliku i na najviše liderske pozicije imenovale žene, priznajući im na taj način sav dotadašnji trud, svo njihovo znanje i sve njihove sposobnosti kojima raspolažu. No, dug put je još pred svima nama u namjeri da postanemo društvo u kojem će biti normalno da je žena aktivan član poslovne zajednice čije se znanje i rad adekvatno valorizira u svakom segmentu. Business magazine u saradnji sa Unicredit Bank stoga pokreće projekat One prave razliku čiji je cilj ukazati na žene koje nisu ustuknule unatoč svim vrstama prepreka koje je jedno društvo poput bosanskohercegovačkog, stavljalo i stavlja pred njih. Na taj način želimo odati priznanje njihovoj borbi da neke buduće generacije dobiju priliku živjeti i raditi u društvu koje ne prepoznaje rodne razlike i koje podjednako cijeni uspjeh neovisno o spolu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here