Španska elektroprivreda zamrzava cijene stuje i gasa

Cijene će biti zamrznute za sedam miliona građana koji su s Iberdrolom sklopili ugovore s fiksnim cijenama, a ostat će nepromijenjene i za klijente u industriji

54

Španska elektroprivredna kompanija Iberdrola objavila je da zamrzava cijene gasa i električne energije, kako bi domaćinstva i industrijske potrošače zaštitila od velikih poskupljenja koja bi mogla izazvati ruska agresija na Ukrajinu.

“Iberdrola se obvezuje zadržati cijene na sadašnjem niovu unatoč uticaju rata na troškove gasa i električnbe energije. Cijene će biti zamrznute za sedam miliona građana koji su s Iberdrolom sklopili ugovore s fiksnim cijenama, a ostat će nepromijenjene i za klijente u industriji te niže od onih na fizičkom tržištu”, saopćeno je iz te kompanije.

Iberdrola proizvodi električnu energiju iz postrojenjima koja koriste obnovljive izvore energije i u elektranama na plin te distribuira plin i struju, a većinu cijena nije mijenjala ni prošle godine kada su troškovi tih enertgenata poskočili u većini zemalja zbog uticaja pandemije korona virusa na na ponudu i potražnju.

Unatoč zamrznutim maloprodajnim cijenama u periodu snažnog rasta onih veleprodajnih, neto dobit Iberdrole porasla je u 2021. za 7,6 posto, na 3,88 milijardi eura. Prihod kompanije istovremeno je skočio 18,1 posto, na 39,1 milijardu eura.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here