Intesa Sanpaolo ulaže 40 miliona funti u Thought Machine te odabire Vault za pokretanje nove platforme za digitalno bankarstvo

Intesa Sanpaolo također je navela da namjerava proširiti core banking platformu Thought Machinea na širu infrastrukturu grupe jer nastavlja s velikim ulaganjima u digitalnu transformaciju Banke, zamjenjujući core tehnologiju baziranu na mainframeu i prelazak na cloud infrastrukturu.

66

Intesa Sanpaolo, najveća italijanska banka prema ukupnoj imovini i jedna od najprofitabilnijih i najodrživijih finansijskih institucija u Evropi, a čija je članica Intesa Sanpaolo Banka BiH, odabrala je Thought Machine, kompaniju sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu koja razvija core banking tehnologiju, za pokretanje svoje nove platforme za digitalno bankarstvo. U okviru ovog partnerstva, Intesa Sanpaolo uložila je 40 miliona funti u Thought Machine kako bi postala dio priče o rastu ove kompanije.

Intesa Sanpaolo odabrala je Vault, core banking program Thought Machinea, za pokretanje Isybank, nove platforme za digitalno bankarstvo koja je nedavno najavljena kao dio poslovnog plana Grupe za 2022. – 2025. Isybank će u početku biti usmjeren na četiri miliona klijenata masovnog tržišta Intese Sanpaolo u Italiji sa širokim spektrom usluga digitalnog bankarstva te će uticati na strukturno smanjenje troškova Grupe.

Intesa Sanpaolo također je navela da namjerava proširiti core banking platformu Thought Machinea na širu infrastrukturu grupe jer nastavlja s velikim ulaganjima u digitalnu transformaciju Banke, zamjenjujući core tehnologiju baziranu na mainframeu i prelazak na cloud infrastrukturu.

„S novim poslovnim planom namjeravamo se još odlučnije uhvatiti u koštac s fintech izazovima. Zato smo odlučili stvoriti novu, u potpunosti digitalnu banku koja će služiti našim mlađim klijentima, građanima koji radije ne koriste poslovnice i ne zahtijevaju istu ličnu uslugu koju koriste naši klijenti u višekanalnom affluent i privatnom bankarstvu. Nova digitalna banka razvit će naše poslovanje s građanima, transformirajući nas u fintech izazivača na masovnom tržištu s mogućnošću međunarodnog širenja. Odabrali smo Thought Machine kao svog partnera zato što imaju međunarodni ugled fintech inovatora. Toliko snažno vjerujemo da je Thought Machine pravi partner za ovu transformaciju da također najavljujemo naše ulaganje u kompaniju kako bismo postali dio njene priče o rastu“, rekao je Carlo Messina, glavni izvršni direktor Intese Sanpaolo.

Vault je odabran zbog svoje fleksibilnosti za pružanje usluga klijentima u više valuta i u više zemalja – s time da je Banka najavila da namjerava proširiti ulogu Thought Machinea i na druge segmente osim masovnog tržišta, kako u Italiji tako i na međunarodnom nivou.

„Nakon sklapanja poslova s vodećim bankama širom svijeta, ponosni smo što možemo najaviti da će najveća italijanska banka, te jedna od vodećih finansijskih institucija u Evropi primijeniti tehnologiju Thought Machinea u svojoj novoj digitalnoj banci. Budući da Intesa Sanpaolo postaje ulagač u naše poslovanje, stvorili smo odnos u kojem će se naša tehnologija proširiti u širi portfelj banke – sa središnjom ulogom u isporuci poboljšanih digitalnih usluga i iskustava širokoj bazi klijenata banke u Italiji i šire“, rekao je Paul Taylor, osnivač i glavni izvršni direktor Thought Machinea.
Intesa Sanpaolo ima približno 13,5 miliona klijenata u Italiji kojima se pruža uslugu putem digitalnih i tradicionalnih kanala te 7,1 milion klijenata u inostranstvu gdje je prisutna putem banaka supsidijara koji posluju u komercijalnom bankarstvu u 12 zemalja u srednjoj i istočnoj Evropi i Egiptu, kao i međunarodne mreže specijalizirane za korporativne klijente u 25 zemalja.

Thought Machine postao je de facto opcija za velike banke koje provode temeljnu transformaciju. Nijedan drugi core banking dobavljač nema toliko klijenata u ovom sektoru. Popis klijenata Thought Machinea uključuje JPMorgan Chase, Lloyds Banking Group i Standard Chartered i ostale klijente diljem svijeta. Kompanija je prikupila više od 340 miliona dolara i njena vrijednost premašila je milijardu dolara, a ima sjedište u Londonu i regionalne urede u New Yorku, Singapuru i Sydneyju

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here