Norveški penzioni fond lani zaradio 177 milijardi dolara

Fond je od osnivanja za svakog građanina Norveške, uključujući djecu, zaradio po 244.000 dolara

83

Norveški državni penzioni fond objavio je da je u 2021. godini ostvario prinos na ulaganja za penzije građana od 1.580 milijardi norveških kruna (177 milijardi dolara), najviše zahvaljujući rezultatima deonica tehnoloških kompanija. Veći iznos Fond je zaradio samo 2019. Godine, kada je prinos iznosio 1.690 milijardi kruna.

Osnovan 1996. godine, Fond drži udjele u 9.123 kompanije širom svijeta. Vlasnik je 1,4 posto svih dionica uvrštenih u kotaciju berzi širom svijeta, a ulaže i u obveznice, nekretnine koje nisu uvrštene u berzovnu kotaciju te u infrastrukturu obnovljive energije.

Kako prenose agencije, Fond od osnivanja za svakog građanina Norveške, uključujući djecu, zaradio po 244.000 dolara.

Fond koji ulaže prihod od prodaje nafte i gasa i upravlja imovinom vrijednom 1.300 milijardi dolara, najvećom u svijetu, ostvario je u prošloj godini prinos od 14,5 posto.

“Dobri rezultati uglavnom proizlaze iz vrlo snažnih kretanja na tržištu dionica tokom cijele godine. Prinos je bio dobar u svim sektorima, ali ulaganja u tehnološke kompanije i finansije pokazala su se posebno dobrima “, naveo je u svom saopštenju izvršni direktor Fonda Nikolai Tangen.

Dionice tehnoloških kompanija ostvarile su povrat od 30,2 posto. Najveće prinose Fond je ostvario na ulaganjima u Microsoft, Alphabet i Apple. Prema lokaciji investiranja, najviše je zaradio u Sjedinjenim Američkim Državama – ukupno 960 milijardi kruna, a slijedi Velika Britanija sa 112 milijardi kruna.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here