Na računima više od milijardu KM neiskorištenih kredita

Kutle je istakao da nije realno očekivati rast kamatnih stopa u ovoj i najmanje idućoj godini.

105
Kutle

Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle upozorio je da na računima u BiH stoji više od milijardu KM neiskorištenih sredstava za razvoj infrastrukture i da se na njih plaća kamata.
Kutle je istakao da nije realno očekivati rast kamatnih stopa u ovoj i najmanje idućoj godini.

” Bankarski sektor u cjelini je i ovu godinu završio, očekivano, pozitivno po svim mjerilima. Kao takav ispunio je svoju ulogu, a što je jednako važno, ostao je samoodrživ, likvidan, stabilan, donekle i profitabilan”, rekao je Kutle.

Prema njegovim riječima, realno je očekivati da će banke unutar svojih misija tražiti nove mogućnosti za rast tržišta, uključujući i sve moguće nove proizvode koje bude bilo moguće implementirati u ovakvoj situaciji u BiH.

On smatra da je realno očekivati rast kreditnih aktivnosti između pet i osam posto.

Kutle je napomenuo da banke nastoje da kroz sve moguće analize procijene mogućnosti svog tržišta, te koristeći se svim alatima i mogućnostima kopiranja proizvoda iz EU, povećaju ponudu i kvalitet proizvoda.

“Uprkos svim tim naporima, banke to same ne mogu učiniti. Ključ rješenja je na nivou BiH, a onda kaskadno na nižim nivoima. Bez pozitivnih pomaka na tim nivoima mogućnost banaka će ostati neiskorištena”, ocijenio je on za Večernji list.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here