Ocjena poslovnog ambijenta 2021. godine:Senad Olovčić, Porsche BH, direktor

U kakvom su poslovnom ambijentu poslovale domaće kompanije, saznajte kroz njihove odgovore na pitanja.

33

Kraj godine vrijeme je sumiranja godišnjih poslovnih rezultata i donošenja novih poslovnih planova i odluka. Predstavnici naših kompanija za Business Magazine govorili su o, unatoč brojnim izazovima, ostvarenim poslovnim rezultatima u protekloj godini i otkrili nam nove planove i ideje. U kakvom su poslovnom ambijentu poslovale domaće kompanije, saznajte kroz njihove odgovore na pitanja.

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH u 2021. godini?

Stanje i dalji razvoj poslovnog ambijenta te s tim u vezi samog tržišta tokom 2021. godine bili su vezani isključivo za efekte pandemije koronavirusa koja je, sada je to evidentno, kako globalno, tako regionalno pa i kod nas, ostavila dubok trag. S tim u vezi morali smo naše poslovne strategije prilagoditi tim novim tržišnim uslovima. U centru našeg poslovnog fokusa, kao i uvijek, je naš kupac koji mora imati u svakom trenutku adekvatan odgovor i uslugu sa naše strane.

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali?

Kompanija Porsche BH, kao i mnoge druge u različitim oblastima djelovanja u BiH su se susrele sa različitim izazovima. Prvi je pad ukupnog tržišta prodaje novih vozila u BiH, a drugi je poremećaji na svjetskom tržištu u snabdijevanju i lancu isporuka dijelova i komponenti za nova vozila. To je uzrokovalo da nažalost u zadnjem kvartalu tekuće godine nismo mogli na vrijeme ili nikako isporučiti vozila našim zainteresiranim kupcima. Naša procjena je da će ovakva situacija potrajati još jedan izvjestan period, što će imati određene efekte kako na tržište, tako i na naše poslovne rezultate.

Kakvi su planovi Vaše kompanije za 2022. godinu?

Shodno pomenutim teškoćama sa kojima smo se susretali u proteklom periodu, a vezano za globalna dešavanja, ovi izazovi nas motiviraju za još jači angažman te jasnu dugoročnu strategiju čiji će osnov biti nadolazeća elektromobilnost i potpuna implementacija standarda marki Volkswagen koncerna. Ova dva ključna aspekta na kojima intenzivno radimo sa vidljivim rezultatima jesu i bit će naš zalog za uspješnost naših brendova na bosanskohercegovačkom tržištu, kao i potvrda višedecenijske liderske pozicije u prodaji novih vozila u BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here