Ocjena poslovnog ambijenta 2021. godine:Senad Šantić, ZenDev d.o.o. Mostar, osnivač i direktor

U kakvom su poslovnom ambijentu poslovale domaće kompanije, saznajte kroz njihove odgovore na pitanja.

252

Kraj godine vrijeme je sumiranja godišnjih poslovnih rezultata i donošenja novih poslovnih planova i odluka. Predstavnici naših kompanija za Business Magazine govorili su o, unatoč brojnim izazovima, ostvarenim poslovnim rezultatima u protekloj godini i otkrili nam nove planove i ideje. U kakvom su poslovnom ambijentu poslovale domaće kompanije, saznajte kroz njihove odgovore na pitanja.

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH u 2021. godini?

Uzimajući u obzir nastavak globalne pandemije i sve veću potrebu za digitalizacijom, poslovni ambijent u BiH za IT kompanije je donio nove poslovne prilike. Također, znatno je lakše sudjelovati na vrhunskim konferencijama jer su se održale online. Svi smo shvatili da je suradnja i društvena odgovornost ključna za napredak kompanije i države u konačnici.

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali?

Izuzetno je uspješna godina iza nas, s rastom od više od 100 posto i 31 novog kolegu. No, velik rast nosi i velike izazove, kao što je zadržavanje zen kulture, zdrav i produktivan kolektiv. Prateći trend povećanja plaća u IT sektoru inicira se i porast cijena naših usluga prema krajnjim klijentima. ZenDev je dobio i prvu generaciju menadžera koji su prošli iscrpnu obuku kako bi mogli efikasno upravljati timom i odgovoriti na sve zahtjeve tržišta.

Kakvi su planovi Vaše kompanije za 2022. godinu?

Nedavno smo objavili plan podjele 50 posto profita zaposlenima koji ćemo provesti 2022. i  svake naredne godine i to je jedan on planova kojim se želimo pozicionirati kao poželjan IT poslodavac. Kako ZenDev teži kreiranju svojih proizvoda velik dio energije ćemo uložiti u razvoj startupa čiji smo suosnivači. Još više naglaska ćemo staviti na edukaciju svih naših kolega u skladu s njihovim željama i potrebama kompanije kako bi nastavili stabilno rasti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here